Zaal open
Aanvang
Locatie
Pandora
Attend
Facebook-event

KinderNacht van de Poëzie

Voor alle poëziefans vanaf 6 jaar

Geweest

De jaarlijkse Nacht van de Poëzie werd in 2017 uitgebreid met een ‘KinderNacht’. Dit was zo’n groot succes, dat dit jaar tijdens het ILFU de tweede editie plaatsvindt. Op de middag voorafgaand aan de ‘grote’ Nacht kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar samen met hun ouders, familie, vriendjes en vriendinnetjes in TivoliVredenburg komen luisteren naar gedichten en rijmpjes over het thema van 2018: vriendschap.

Edward van de Vendel trad al eens op de ‘grote mensen-Nacht’ op. Toen las hij zijn gedicht over de speech die Barack Obama zou hebben gegeven over een Nederlands varkentje dat turner wilde worden. Dat maakte zo’n indruk dat we wilden dat hij het nóg eens zou voorlezen, maar nu op de Kindernacht. Edward schreef veel goede gedichten. Laatst kwam zijn boek met ‘stripgedichten’ uit: De Zombietrein met tekeningen van Floor de Goede. En daarnaast ken je hem misschien van Superguppie of Opa laat zijn tenen zien.

Ook de Vlaamse dichter en woordkunstenaar Andy Fierens is aanwezig in een bijzondere gedaante: Boer Dandy. Boer Dandy is verdwaald en in de war! Hij ziet een wereld vol beton en melk uit een karton. Waar is de boerderij gebleven? Hij komt er niet meer uit: loeit het paard, knort de kip of balkt het konijn? En wat weten de kinderen er nog van, als zelfs de boer het noorden kwijt is? Gewapend met een beestig humeur geeft Boer Dandy de dingen weer kleur.

Dichter en grafisch kunstenaar Ted van Lieshout kreeg onder meer een gouden griffel voor Begin een torentje van niks en een zilveren griffel voor zijn dichtbundel Driedelig paard. Maar het bekendst werd hij wel met zijn kinderboekenserie Boer Boris, die hij maakt met illustrator Philip Hopman over een kleuter die een boerderij runt. Het tweede deel, Boer Boris gaat naar zee, werd Prentenboek van het Jaar 2015; het derde deel, Boer Boris in de sneeuw, werd in 2014 onderscheiden met een Vlag en Wimpel.

Kinderboekenschrijver en dichter Mary Heylema (1959) wilde graag cowboy, ontdekkingsreiziger of scheepsjongen worden. Dat werd het helaas allemaal niet, maar als auteur kan Heylema alles zijn wat ze maar wil. In haar nieuwste jeugdboek Nu even niet (2017) is ze een detective, in een verhaal vol humor en spanning. Naast jeugdboeken schrijft Heylema ook liedjes en muziektheater en is ze vaste dichter bij het poëzietijdschrift Dichter van Plint. Haar gedichten ‘Hebben slakken een deurbel’ en ‘Kniekousenthee’ werden opgenomen in Gerrit Komrijs bloemlezing De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten. Mary Heylema geeft ook workshops en vertelvoorstellingen voor kinderen.

Nisrine Mbarki (1977) is schrijver, dichter en vertaler en doceert filosofie- en literatuur op basisscholen. Ze deed  de opleiding schrijven aan de HKU en studeerde filosofie in Tilburg. In 2004 kreeg ze de El Hizjra prijs voor poëzie. ‘Ik ben in Tilburg geboren, maar ik heb van mijn zevende tot en met mijn twaalfde in Marokko gewoond,’ zegt Nisrine. ‘Ik spreek Nederlands, Arabisch, Frans en Berbers, en beschouw deze talen allemaal als mijn moedertaal. Toch is mijn Arabisch niet zo goed om daarin te schrijven. Wat ik dan soms doe is mijn gedichten in het Nederlands schrijven en ze vertalen in het Arabisch. Maar het Arabisch is een heel complexe, rijke taal. Voor het woord ‘leeuw’ bestaan bijvoorbeeld zo’n honderd woorden.’ Ze schrijft nog altijd verhalen, theaterstukken en gedichten en geeft verder filosofielessen aan de allerjongsten.

De presentatie van de Kindernacht ligt wederom in handen van poëzieperformer en Drama Koningin Babs Gons.

Voor aanvang en na afloop van het programma wordt de foyer omgetoverd tot een doe-paradijs. Bij de silent poëzie-disco kunnen kinderen naar gedichten luisteren via een koptelefoon en daar tekeningen bij maken. Verder is er de mogelijkheid om kaarten en brieven te knutselen voor vriendjes of vriendinnetjes, die vervolgens ook direct kunnen worden gepost in een wandelende brievenbus.

De KinderNacht van de Poëzie is een productie van Het Literatuurhuis.