Bekijk het klassieke seizoen

AVROTROS Vrijdagconcert
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Haydn Die Jahreszeiten

Uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Jan Willem de Vriend dirigent
Bart Van Reyn koordirigent
Lydia Teuscher sopraan
Mauro Peter tenor
Hanno Müller-Brachmann bas-bariton

Locatie
Grote Zaal
Koop met korting

Als je vier of meer concerten koopt, krijg je 20% korting op de totaalprijs met de kortingscode KC2324. Koop zes of meer concerten en ontvang 25% korting met de kortingscode KV2324. Bekijk hier hoe het werkt en voor welke concerten dit geldt.

Bekijk andere kortingsmogelijkheden, zoals de CJP-pas en U-Pas, hier.

Ben je 29 jaar of jonger?

Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Haydns Die Jahreszeiten o.l.v. Jan Willem de Vriend

AVROTROS Vrijdagconcert

Geweest

Jan Willem de Vriend, specialist in het repertoire van de achttiende eeuw, dirigeert solisten, Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest in Haydns vrolijke wereldse oratorium Die Jahreszeiten.

De seizoenendans is een ideaal canvas voor componisten. Het hypnotische ritme van lente, zomer, herfst, winter biedt een schitterende aanleiding tot uitbundig klankschilderen. In zijn oratorium Die Jahreszeiten verbeeldt Joseph Haydn het geanimeerde boerenleven op het Oostenrijkse platteland. Dirigent Jan Willem de Vriend kent Haydns repertoire van haver tot gort, en leidt de dans.

De jaargetijden volgens Haydn

De jaargetijden zijn in de loop der eeuwen al talloze malen op muziek gezet met Vivaldi als bekendste voorbeeld. Maar de versie van Haydn is misschien wel het meest uitgebreid, een compleet werelds oratorium met vier solisten, koor en orkest. Haydn zelf had er niet zo’n vertrouwen in. Hij zwoegde er meer dan twee jaar op en was niet geheel tevreden over het eindresultaat. Het publiek dacht daar anders over: ‘Met de overvloed aan muzikale vindingen werden de stoutste verwachtingen overtroffen’, jubelde een recensent na de première in 1801. En nog steeds is het een zeer geliefd werk bij een breed publiek.

Werelds oratorium met humor

In Die Jahreszeiten volgen we boer Simon, zijn dochter Hanne en zijn knecht Lukas een jaar lang bij hun agrarische beslommeringen op het Oostenrijkse platteland. Je hoort van alles voorbijkomen: een fluitend ploegende boer Simon in het voorjaar, een stevig onweer in de zomer, een jachtpartij en wijnfeest in de herfst, en de huiselijke knusheid met een iets ondeugende Hanne in de winter. Met een veelheid aan tekstuitbeelding volgt de muziek de tekst op de voet, waarbij de subtiele humor die Haydn zo eigen is, regelmatig om de hoek komt kijken. Solisten, het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest staan onder leiding van 18e-eeuw-muziekspecialist Jan Willem de Vriend.

Prelude is de opmaat naar het AVROTROS Vrijdagconcert. Presentator Leonard Evers vertelt je in deze podcast iedere week meer over de bijzondere stukken die gaan klinken. Prelude is vanaf de zaterdag voor het concert te beluisteren. Luister hier naar de podcast.