Zaal open
Aanvang
Locatie
Hertz

Insomnio

G. F. Haas - Solstices

Geweest

Let op: dit concert wordt in volledige duisternis uitgevoerd.

Coronatoegangsbewijs en ID
Om dit programma te bezoeken heb je behalve een ticket ook een coronatoegangsbewijs nodig, in de vorm van een QR-code. Ook vragen we naar je legitimatiebewijs. Informatie hierover vind je op deze pagina.

Muziek van Georg Friedrich Haas is bedwelmend, hallucinerend en misschien wel verslavend. Het slaat je ankers los, je zekerheden. Gevoel voor tijd en ruimte glippen door je vingers als woestijnzand. Dat geldt ook voor Solstices (zonnewendes), dat zich net als In Vain, waarmee Haas internationaal doorbrak en in Nederland (dankzij Insomnio) bekendheid verwierf, ruim een uur in volstrekte duisternis afspeelt, wat het vervreemdende effect alleen maar versterkt. Solstices is moeilijk in woorden te vangen: hoe beschrijf je zinderend zonlicht, de invallende schemering, het ontbreken van een horizon? Een poging: een piano neemt de leiding en stuurt tien musici allerlei kanten op. Het spectrum is overwegend micro-tonaal, waarbij instrumenten soms als mieren om elkaar heen cirkelen en krioelen, en een machtig bouwwerk construeren waarvan niemand weet welk bouwplan er wordt gevolgd en wie het zo heeft bedacht. Heftige climaxen worden afgewisseld met muisstille passages en zoekende melodieën. Vooruit, om er dan nog één beeld tegenaan te gooien: luisteren naar Solstices kan leiden tot een soort out-of-body experience, even weg van jezelf, wat ook wel eens lekker is. Inderdaad, een muzikale trip: louterend, verrijkend, ontregelend en helend.

Daarnaast speelt INSOMNIO ook het stuk Jesus Blood never failed me yet van Gavin Bryars. Tijdens dit gratis interactieve concert neem je het stokje over van de dirigent en zul je als kijker in de zaal of thuis invloed hebben op verloop van het stuk. Meld je hier aan voor dit experiment. De livestream is vanavond vanaf 22:00 te bekijken op deze pagina.