talks, colleges, festivals en meer

ons kennis- & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Voertaal: Engels

Locatie
Ronda
Attend
Facebook-event

ILFU Book Talk: Margaret Atwood

De grande dame van de literatuur in gesprek met Janine Abbring

Geweest

Er zijn bij dit programma alleen zitplaatsen. Er is vrije stoelkeuze.

Janine Abbring ontvangt op 19 maart Booker Prize-winnaar én drager van de Belle van Zuylenring, Margaret Atwood, in de popzaal van TivoliVredenburg, ter gelegenheid van de publicatie van haar nieuwe verhalenbundel Old Babes in the Wood.

Margaret Atwood, grande dame van de literatuur, auteur van meer dan vijftig boeken, tweemaal winnaar van de Man Booker Prize en ontvanger van de Belle van Zuylenring, komt eindelijk weer naar Nederland. In 2020 maakte ze voor ILFU de Belle van Zuylenlezing die ze door de Coronamaatregelen destijds via een liveverbinding vanuit Canada voordroeg. Nu zal ze er zelf zijn, live op het podium in Utrecht.

Atwood verwierf grote bekendheid met haar The Handmaid’s Tale, de dystopische roman uit 1985, die inmiddels tot een succesvolle tv-serie is verfilmd. De roman dient nog steeds als grote inspiratie voor het activistische circuit, met name in de Verenigde Staten, waar mensen de uniforms van de dienstmaagden gebruiken als symbool voor de onderdrukking van de vrouw door de staat. In 2019 verscheen het vervolg op de roman, The Testaments, waarvoor Atwood voor de tweede maal een Booker Prize ontving.

Margaret Atwood is een van de grootste schrijvers van onze tijd, die niet schuwt om de spanningsvelden in ons wereldbeeld te onderzoeken en ons te wijzen op hoe makkelijk een samenleving kan ontsporen.

In haar Belle van Zuylen-lezing zei ze dat we onszelf telkens weer de vraag moeten stellen hoe we willen leven. In haar romans laat ze juist ook vaak zien hoe ze het niet wil. ‘I write books about possible unpleasant futures, in the hope that we will not allow these futures into reality.’

In haar nieuwe verhalenbundel Old Babes in the Wood (Besjes in het bos) onderzoekt Atwood de kern van familierelaties, het huwelijk, verlies en herinnering, en wat het betekent om samen een leven door te brengen. Van twee beste vrienden die het oneens zijn over hun gedeelde verleden tot de juiste manier om te voorkomen dat iemand stikt; van een dochter die wil bepalen of haar moeder misschien een heks is tot wat te doen met geërfde relikwieën zoals paradezwaarden uit de Tweede Wereldoorlog. In het hart van dit boek ligt een schitterende reeks verhalen over een getrouwd echtpaar op hun reis, tijdens de grote en kleine momenten die een leven lang liefde bepalen – en dat wat daarna volgt.

Op deze zondagmiddag hebben we de kans om eventjes deelgenoot te worden van Atwoods onuitputtelijke verbeelding, die ons net zo makkelijk voert langs de levens van Martha Gellhorn en George Orwell als langs een verwarde slang en een alien die menselijke sprookjes vertelt.

Margaret Atwood zal een beperkt aantal boeken signeren.

Deze middag wordt georganiseerd door ILFU i.s.m. Uitgeverij Prometheus.

Foto door: Jean Malek