menu zoeken
Naar agenda
maandag 25 februari 2019

Hashtech #4 | Rate je rot

China's social credit system en de platformeconomie

10,-

Prijzen zijn inclusief servicekosten en garderobe.

aanvang
20:00
zaal open
19:30
eindtijd
21:30
locatie

Psst. Huis kopen? Moet je wel genoeg punten hebben voor een hypotheek.

Wil je een vliegticket naar New York? Kan, maar we zien in ons systeem dat jij vandaag nog niet genoeg hebt geglimlacht…

In de aflevering ‘Nosedive’ van Black Mirror volgen de ongemakkelijke uitwassen van onze likemaatschappij zich in een rap tempo op. Maar in China is dit al werkelijkheid: daar ontwikkelt de Communistische Partij een sociaal kredietsysteem. Chinese burgers krijgen allemaal een score voor hun gedrag. Halen zij te weinig punten, worden ze op een zwarte lijst gezet en verliezen ze steeds meer rechten.

Supereng, dat Chinese systeem. Maar is het stiekem ook niet ons systeem, met onze fixatie op likes en kudos? Hebben wij met Airbnb, Uber en al die andere apps niet allang zo’n kredietsysteem opgebouwd?

De sprekers:

Eva de Valk is tech-journalist voor onder andere NRC en De Groene Amsterdammer. Ze is correspondent geweest in Silicon Valley en schreef daar het boek ‘Silicon Valley, waar de toekomst wordt gemaakt’.

Rogier Creemers doet onderzoek naar onder andere de Chinese mediawet aan Oxford University en Universiteit Leiden. Zijn publicaties zijn verschenen in The China Journal en de Journal of Contemporary China. Vorig jaar bracht Creemers een wetenschappelijk artikel uit over het Chinese kredietsysteem.

Over Podium De Stadstaat
Podium de Stadstaat is een Utrechts initiatief, dat voortdurend op zoek is naar debat in de stad. Utrecht verdient namelijk een breed gevoerd publiek debat –de stad is te belangrijk om dat niet te voeren.

 

Kennis & Debat in TivoliVredenburg
Dit programma is onderdeel van het Kennis & Debat-programmavan TivoliVredenburg. Maandelijks een update krijgen met al het programma? Schrijf je dan in voor de Kennis & Debat-nieuwsbrief.

Foto door Jens Johnsson via Unsplash.

Wellicht vind je ook interessant

do 24 jan 2019

VROUWEN/STEMMEN

100 jaar vrouwen in de politiek

do 7 feb 2019

Yascha Mounk

How To Save Democracy

za 6 apr 2019

Transition Festival 2019