Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

De dresscode voor deze avond is casual chic.

Locatie
Hertz
Sprekers
Constantijn van Oranje
Special Envoy voor TechLeap.nl

Hij leidt Techleap.nl, het initiatief om van Nederland een Europese powerhouse voor techbedrijven te maken.

Ronald Hanson

Hoogleraar Quantumtechnologie @ QuTech / TU Delft |  Mede-oprichter Quantum Delta NL

Zijn onderzoek focust zich op quantumverstrengelde staten, om deze te exploiteren in toekomstige quantumtechno-logieën zoals quantumcomputers en quantuminternet.

Freeke Heijman

Mede-oprichter en directeur Ecosystem Development @ Quantum Delta NL

Na een baan bij het Ministerie van Economische Zaken op het gebied van ruimtevaart en innovatiebeleid, tracht ze nu het quantum ecosysteem verder te verstevigen bij QDNL. 

Bob Coecke

Hoofdwetenschapper bij Quantinuum

Hij is theoretisch natuurkundige en past diagrammatische logica toe op quantumvraagstukken. In 2020 verruilde hij  Oxford in voor quantumcomputingbedrijf Quantinuum.

Peter-Paul Verbeek

Rector Magnificus @ Universiteit van Amsterdam

Hij bekijkt de relaties tussen mens, samenleving en techno-logie, vanuit een ethisch oogpunt. Sinds 2022 is hij rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam.

Deborah Nas

Innovatie-expert @ TU Delft

Als tech-liefhebber en professor bevindt ze zich op het kruispunt van technologie, bedrijfskunde en psychologie. Ze spreekt en schrijft over technologische innovaties.

Jaya Baloo

Chief Security Officer @ Rapid7

Ze werkt al 20 jaar op het gebied van informatiebeveiliging, met een focus op veilige netwerkarchitectuur. Ze behoort tot de top 100 van beveiligingsbeïnvloeders wereldwijd.

Marten Teitsma

Lector Applied Quantum Computing @ Amsterdam University of Applied Sciences

Hij is betrokken bij de laatste ontwikkelingen in onderzoek en onderwijs rondom quantumtechnologie, en werkt aan concrete quantum-vraagstukken voor het bedrijfsleven.

Evert van Nieuwenburg

Natuurkundige @ Universiteit van Leiden | Quantum Game Designer

Hij werkt op het snijvlak van quantumfysica en machine learning. Ook zet hij echte onderzoeksproblemen om in games zodat slimme AI-methoden deze kunnen oplossen.

Dorine Schenk

Wetenschapsjournalist

 Als wetenschapsjournalist schrijft ze over natuurkunde, scheikunde en technologie, voor o.a. New Scientist en NRC. Ze is ook te horen op de radio en in podcasts.

Foto: Bram Belloni
Merlijn Twaalfhoven

Componist & cultureel ondernemer

Als componist, dirigent en cultureel ondernemer zoekt hij naar manieren om de wereld mooier te maken; daarvoor ontving hij een UNESCO award. Ook schrijft hij boeken.

Julia Cramer

UD Quantum & Society @ Universiteit Leiden | Presentator

Als universitair docent richt ze zich op de impact van quantumtechnologie op de maatschappij, vanuit een wetenschapscommunicatieperspectief.

Jim Jansen

Hoofdredacteur New Scientist | Presentator

Naast hoofdredacteur van New Scientist, is hij een graag geziene gast in de media. Hij schrijft columns en boeken.

Gala van Quantum en Samenleving

In één avond bijgepraat over quantumwetenschap

Geweest

Bij het horen van de term quantum fronsen mensen al snel de wenkbrauwen. Het wordt vaak gezien als ingewikkelde materie die slechts voor een selecte groep begrijpelijk is. Op deze feestelijke avond nemen we jullie mee op reis door de wonderlijke wereld van elementaire deeltjes, atomen, fotonen, quarks en quantumbits, en bewijzen we het tegendeel.

In samenwerking met Quantum Delta NL organiseert New Scientist een avondvullend programma waarin de intrigerende wereld van quantum centraal staat. Verschillende wetenschappers geven een inkijkje in hun fascinerende onderzoeken. Zo vertelt o.a. natuurkundige Evert van Nieuwenburg over quantumfysica en het inzetten van quantumgames, laat innovatie-expert Deborah Nas zien wat er allemaal mogelijk is met technologische innovaties en gaan we in gesprek met experimenteel natuurkundige Ronald Hanson en Freeke Heijman over de toekomst van quantum. Verwacht een avond vol verwondering over misschien wel het meest fascinerende en tegelijkertijd minst begrepen gebied van de wetenschap: quantumtechnologie.

De presentatie is in handen van Julia Cramer (Quantum Delta NL) en Jim Jansen (New Scientist), met muzikale begeleiding van Merlijn Twaalfhoven.

De dresscode voor deze avond is casual chic.

Het Gala van Quantum en Samenleving is een programma van New Scientist, het internationaal toonaangevende magazine over wetenschap en technologie.