talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Dresscode: casual chic/feestelijk

Locatie
Grote Zaal
Attend
Facebook-event
Sprekers
Helga van Leur

Helga van Leur is meteoroloog en klimaatfluencer. Na twintig jaar als weervrouw van RTL, is ze nu Ambassadeur Weer, Klimaat en Duurzaamheid, klimaatfluencer en inspirator.

Jan Terlouw

Jan Terlouw is schrijver, natuurkundige & oud-politicus. Als natuurkundige deed hij jarenlang onderzoek naar kernfusie en werd daarna actief in de politiek, met focus op milieuzaken.

Reint Jan Renes

Reint Jan Renes is gedragswetenschapper aan de Hogeschool van Amsterdam. Vanuit concrete voorbeelden uit de praktijk onderzoekt hij de gedragspsychologie achter duurzaamheid.

Loes Kreemers

Loes Kreemers is klimaatpsycholoog aan de Hogeschool van Amsterdam. Haar onderzoek richt zich op de psychologische factoren die bijdragen aan duurzaam gedrag.

Heleen Coninck

Heleen Coninck is klimaatonderzoeker aan de TU Eindhoven & RU Nijmegen. Ze houdt zich met name bezig met innovatie- en transitiestudies. Ook schreef ze mee aan het IPCC-rapport.

Maarten van Aalst

Maarten van Aalst is klimaatwetenschapper. Met een passie voor wetenschap, beleid en praktijk, start hij in februari 2023 als nieuwe hoofddirecteur van het KNMI.

Aniek Moonen

Aniek Moonen is klimaatactivist en voorzitter Jonge Klimaatbeweging. Ze maakt zich hard voor systematische verandering.

Dilara Bilgiç

Dilara Bilgiç is (politiek) filosoof, schrijver en journalist bij De Correspondent. Ze spreekt, schrijft en studeert psychologie. Haar debuut, De Black Box Democratie, stelt een alternatief politiek stelsel voor.

Jim Jansen

Jim Jansen is hoofdredacteur en presentator van populairwetenschappelijk tijdschrift New Scientist. Daarnaast is hij een graag geziene gast in de media. Hij schrijft columns en boeken.

Ellen van der Werff

Ellen van der Werff, gedragswetenschapper aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze richt zich op interventies die consistent duurzaam gedrag stimuleren en kijkt daarbij naar de rol van identiteit en waarden.

Patrick Huntjens

Patrick Huntjens is ecoloog en politicoloog aan de Hogeschool Inholland & Maastricht University. Als hoogleraar en lector duurzaamheidstransities werkt hij aan transformatieve verandering. Ook schreef hij een bestseller.

Jeroen Jansen

Jeroen Jansen is chemisch datawetenschapper aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Als universitair hoofddocent gebruikt hij chemische gegevens om tot duurzame oplossingen te komen.

Marije Klomp

Marije Klomp is programmadirecteur duurzaamheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze slaat de brug tussen wetenschappers, studenten en praktijk, met als missie dat duurzaamheid terugkomt in alle opleidingen.

Dolf Jansen

Dolf Jansen is cabaretier en schrijver. Hij staat met zijn eigen shows in theaters door heel Nederland, maakt o.a. Spijkers met Koppen en schrijft boeken en columns.

Gala van een Krachtig Klimaat

Samen op weg naar een duurzame toekomst

Geweest

Bekijk hier de aftermovie:

Dinsdag 14 maart 2023 is een speciale dag voor de wetenschap. Het is de geboortedag van Albert Einstein, de sterfdag van Stephen Hawking én het is π-dag. Om deze dag nog mooier te maken, vindt voor het eerst het Gala van een Krachtig Klimaat plaats. Iedereen weet inmiddels dat er iets moet gebeuren om een toekomstige klimaatramp af te wenden. De grote vraag is: hoe gaan we dat doen? In één avond laten we je zien welke invloed de Nederlandse wetenschap heeft op dit meer dan actuele thema.

Tijdens deze avond word je bijgepraat door de allerbeste wetenschappers in het veld. Zo geven o.a. gedragswetenschapper Reint Jan Renes en klimaatpsycholoog Loes Kreemers een inkijkje in de psyche achter klimaatkeuzes en duurzaam gedrag, vertelt klimaatactivist Aniek Moonen over haar impactvolle werk bij de Jonge Klimaatbeweging en geeft schrijver en oud-politicus Jan Terlouw een uniek inkijkje in zijn leven. De presentatie is in handen van meteoroloog Helga van Leur en New Scientist-hoofdredacteur Jim Jansen.

Een inspirerende avond voor iedereen geïnteresseerd in het milieu, de klimaatcrisis en een duurzame toekomst. Dresscode: casual chic/feestelijk. Kijk voor meer informatie op: www.galavaneenkrachtigklimaat.nl.

Op de foto: Helga van Leur, Maarten van Aalst, Reint Jan Renes, Loes Kremers, Jim Jansen, Jan Terlouw en Aniek Moonen.

Het Gala van een Krachtig Klimaat is een programma van New Scientist, het internationaal toonaangevende magazine over wetenschap en technologie.