dinsdag 21 januari 2020

Dvořáks Uit de Nieuwe Wereld - uit het hoofd

Pynarello

geweest
19:15
zaal open
20:00
aanvang
21:10
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

uitvoerenden

Pynarello

programma

Dvorák Symfonie nr. 9 ‘Uit de Nieuwe Wereld’

Reinier Baas ‘Vijfde deel’ van ‘Uit de Nieuwe Wereld’

locatie
dinsdag 21 januari 2020

Dvořáks Uit de Nieuwe Wereld - uit het hoofd

Pynarello

geweest

Er gebeuren onverwachte dingen als je overbekende symfonieën in een kleinere bezetting en zonder dirigent speelt. Individuele orkestleden krijgen hoofdrollen, symfonische muziek lijkt ineens kamermuziek, de verhoudingen tussen strijkers, blazers en slagwerkers veranderen. Het publiek reageerde uitzinnig op Beethovens Vijfde in deze setting, nu is een andere klassieker aan de beurt: Dvořáks Negende, ‘Uit de Nieuwe Wereld’ – de wereld die ook blues, jazz en gospel voortbracht. Orkestleider Lonneke van Straalen vroeg gitarist, componist en Edison-winnaar Reinier Baas een extra – vijfde – deel te schrijven in de geest van Dvořák. ‘Voor Pynarello en mij zijn de noten en bijbehorende klankkleuren van Reinier een totaal nieuwe wereld, net zoals de noten van Dvořák dat destijds waren.’

Lees hier de programmatoelichting, geschreven door Huib Ramaer.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, BNG Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, Cultuurfonds, Fonds 21, Norma Fonds.

Op de hoogte blijven van al het aanbod klassieke muziek in TivoliVredenburg? Schrijf je in voor de nieuwsbrief klassiek!