Bekijk het klassieke seizoen

Ontdek Oude Muziek
Zaal open
Aanvang
Rang 1
Regulier
€ 41,-
Rang 2
Regulier
€ 38,-
Rang 3
Regulier
€ 31,-
Inclusief servicekosten, garderobe en pauzedrankje.
Programma

Bach Motetten ‘Komm, Jesu, komm’, ‘Jesu meine Freude’, ‘Singet dem Herrn’
Jan Dismas Zelenka delen uit Responsoria pro hebdomada sancta

Uitvoerenden

Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Václav Luks

Locatie
Hertz
Koop met korting

Als je vier of meer concerten koopt, krijg je 20% korting op de totaalprijs met de kortingscode KC2324. Koop zes of meer concerten en ontvang 25% korting met de kortingscode KV2324. Bekijk hier hoe het werkt en voor welke concerten dit geldt.

Bekijk andere kortingsmogelijkheden, zoals de CJP-pas en U-Pas, hier.

Ben je 29 jaar of jonger?

Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Dodenherdenking

Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Václav Luks

v.a. € 31,-

Bestel tickets

incl. servicekosten, pauzedrankje & garderobe

De motetten van Bach behoren tot het allermooiste wat de afgelopen eeuwen aan koormuziek hebben gebracht. In dit programma rond Dodenherdenking zingt de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van barokspecialist Václav Luks drie van Bachs vocale parels. Daarnaast klinkt ontroerende passiemuziek van Luks’ landgenoot Jan Dismas Zelenka, ook wel de ‘Tsjechische Bach’ genoemd. Hoor hoe ingetogenheid en uitbundigheid samen komen.

Twee minuten
Natuurlijk is alles en iedereen in TivoliVredenburg op 4 mei klokslag 20.00 uur twee minuten stil. Uit respect voor gevallenen tijdens de vele oorlogen en gewapende conflicten. Daarna is het woord aan de Nederlandse Bachvereniging die het eren van de slachtoffers voortzet met de ingetogen motetten van Johann Sebastian Bach.

Motettraditie
Het is er niet aan af te horen, maar de motetten van Bach waren eigenlijk een soort corvee. Als cantor van de Thomaskirche in Leipzig had hij de plicht om als iemand van de gemeenschap overleed voor diens huis met leerlingen en koorleden een motet te zingen. Ook tijdens de uitvaartdienst was de cantor verantwoordelijk voor het motet.

Motetten van Bach
Normaliter kon Bach putten uit de bundel Florilegium potense, een grote verzameling gedrukte motetten. Alleen als de familie van de overledene speciale wensen had aangaande Bijbelteksten moest Bach zelf een motet componeren. Zes van deze werken zijn met zekerheid aan Bach toe te schrijven.

Zie ook

Holland Baroque & Jeanine De Bique

Carnival Baroque