Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Ik beschouw mijn Zesde Symfonie als het beste en meest openhartige werk uit mijn oeuvre. Ik houd ervan zoals ik nog nooit van een van mijn muzikale scheppingen heb gehouden.
Inleiding
Programma

R. Strauss Don Juan
Saint-Saëns Vioolconcert nr. 3
Tsjaikovski Symfonie nr. 6 ‘Pathétique’

Uitvoerenden

deFilharmonie Vlaanderen
Fabien Gabel dirigent
Lorenzo Gatto viool

Locatie
Grote Zaal
Attend
Facebook-event

deFilharmonie Vlaanderen

Fabien Gabel

Geweest

Saint-Saëns en Tsjaikovski vertegenwoordigen het hart van de Romantiek, maar gingen verschillend te werk. Saint-Saëns had een voorliefde voor vaste structuren, klassieke vormen, helderheid en welluidende harmonieën. Het waren betrouwbare ankers in zijn lange - bijna tachtigjarige! - loopbaan als componist. Hij maakte zowel de opkomst als de afbrokkeling van de Romantiek mee. Dat weerhield hem er niet van open te staan voor diverse invloeden, zoals zigeunermuziek, die opduikt in zijn even warmbloedige als wervelende Derde Vioolconcert. Tsjaikovski ging voor zijn Zesde Symfonie totaal anders te werk. Hij componeerde het op basis van een plan ‘dat voor iedereen geheim moest blijven’. Denk aan impulsieve hartstocht, een Russisch requiem of zijn eigen neurotische karakter, angsten en wanhoop. Bij zowel Saint-Saëns als Tsjaikovski levert het muziek op waar passie, lyriek en expressiviteit vanaf spatten.

Lees hier de toelichting bij dit concert, met een telefoontje uit het hiernamaals, geschreven door Huib Ramaer.

Voorafgaand aan het concert is er om 14.15 uur een inleiding door Huib Ramaer.

Dit concert is onderdeel van een serie. U bent voordeliger uit als u concerten in serieverband bezoekt. Bovenaan deze pagina is vermeld in welke series dit concert is opgenomen. De serienamen zijn aanklikbaar en leiden naar het concertoverzicht van de genoemde serie. Bekijk hier onze video-uitleg over het online bestellen van series.

Wilt u uw eigen serie samenstellen? Dat kan met het keuzeabonnement