talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Rabo Open Stage
Attend
Facebook-event

De Duiders | De stikstofcrisis

Wetenschappers over het nieuws van de dag

Geweest

Verdwaal je wel eens in het nieuws en heb je behoefte aan duiding van de actualiteit? In De Duiders geeft een onderzoeker tekst en uitleg bij de stroom aan nieuwsberichten die ons dagelijks bereikt. Wat is de stand van het onderzoek? Hoe verhoudt de wetenschap zich tot de politieke en maatschappelijke realiteit? En hoe volledig is de berichtgeving eigenlijk?

De Duiders over de stikstofcrisis
In de stikstofcrisis buitelen de meningen over elkaar. We lezen over protesterende boeren, debatterende wetenschappers en ruziënde politici. Begin dit jaar zette een uitspraak van de Raad van State de situatie in één klap op scherp. Nederland moet zijn stikstofuitstoot per direct verminderen. Het vormde de aanleiding van een nieuwe reeks protesten tegen het overheidsbeleid. Beleid dat in de afgelopen jaren niet heeft kunnen voorkomen dat we in deze kritieke situatie terecht zijn gekomen. Waarom lijkt er maar geen oplossing te komen voor dit probleem?

Inmiddels zijn we de nodige snelwegblokkades verder, hangt het land vol met omgekeerde protestvlaggen en wordt er getwist over de wetenschappelijke basis onder het beleid. Waar gaat deze crisis nou eigenlijk echt over en waarom leidt het tot zoveel woede? En waarom wordt de wetenschappelijke basis voor een oplossing steeds opnieuw ter discussie gesteld?

In gesprek met expert Hens Runhaar
Dat de crisis op slot zit, vindt ook bestuurskundige prof. dr. Hens Runhaar (UU), expert in het beleid rondom biodiversiteitsherstel. Hij onderzoekt waarom duurzame initiatieven in de landbouw wel of niet aanslaan in steden en op het platteland. Samen met hem bekijken we welke mechanismen duurzame en natuurinclusieve landbouw op dit moment blokkeren, en hoe we een weg kunnen vinden uit deze voortslepende crisis.

Kijk de registratie hierboven terug. Wil je meer Kennis & Debatprogramma's bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.

De Duiders is een programma van Podium (Hogeschool Utrecht), Studium Generale Universiteit Utrecht en TivoliVredenburg. Kijk voor meer informatie over De Duiders op de website van Studium Generale Utrecht.

Foto door: Jo-Anne McArthur via Unsplash.