Talks, colleges, festivals en meer

Ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Wijnand IJsselsteijn

Locatie
K.F. Hein Foyer
Attend
Facebook-event

De Duiders | Wat kunnen we verwachten van Facebooks Metaverse?

Neuropsycholoog over de plannen van Mark Zuckerberg

Geweest

 
Kijk de livestream hierboven terug. Wil je meer Kennis & Debatprogramma's bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.


 
Wie recent zijn Instagram of Whatsapp gecheckt heeft, is misschien iets opgevallen. Facebook heet nu Meta. Deze naamsverandering is niet alleen cosmetisch, maar leidt de nieuwe ambitie van het bedrijf van Mark Zuckerberg in: het ontwikkelen van een metaverse. Een levensechte 3D virtuele omgeving waar de digitale en de echte wereld samenkomen. Waar je kan werken, spelen, winkelen, vergaderen en elkaar ontmoeten. Klinkt mooi, toch? Volgens critici is de timing verdacht. Het bedrijf ligt door de onthulling van de Facebook Files onder vuur vanwege het aanjagen van polarisering en het verspreiden van fake news. Hoe moeten we Zuckerbergs toekomstige sprookjesinternet begrijpen?

In deze editie van De Duiders spreken we met neuropsycholoog Wijnand IJsselsteijn, hoogleraar Cognition and Affect in Human-Technology Interaction aan de TU Eindhoven. Hoe ziet hij de toekomst van virtual reality voor zich? Is Facebooks metaverse een onvermijdelijke ontwikkeling? En wat doet een virtuele omgeving met ons gedrag?

Over De Duiders
Heb jij ook zo’n behoefte aan goede duiding van de actualiteit? Kom dan naar De Duiders. Iedere maand geeft een wetenschapper tekst en uitleg bij de stroom aan nieuwsberichten die ons iedere dag bereikt. Wat is de stand van het onderzoek? Hoe verhoudt de wetenschap zich tot de politieke en maatschappelijke realiteit? En hoe volledig is de berichtgeving eigenlijk? Natuurlijk is er ook ruimte voor jouw vragen. Het onderwerp van het interview? Net zo onvoorspelbaar als het nieuws.

De Duiders is een programma van TivoliVredenburg en Studium Generale van de Universiteit Utrecht. Foto door Stella Jacob via Unsplash