Talks, colleges, festivals en meer

Ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
K.F. Hein Foyer
Attend
Facebook-event

De Duiders | Brengt Poetin Europa bij elkaar?

Wetenschappers over het nieuws van de dag

Geweest

 
Kijk de livestream hierboven terug. Wil je meer Kennis & Debatprogramma's bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.


 
De EU verrast. Sinds de Russische invasie van Oekraïne toont Europa zich buitengewoon tolerant voor de opvang van vluchtelingen. Van haar reputatie van interne verdeeldheid was niets meer te merken toen de 27 lidstaten razendsnel sancties tegen Rusland uitvoerden. En een Europees leger was nog nooit zo dichtbij als nu.

Hoe spelen de afzonderlijke politieke leiders dit spel? Welke rol hebben zij in de huidige eensgezindheid? Emmanuel Macron, als president van Frankrijk leider van de grootste troepenmacht in de EU, werpt zich op als contactpersoon met Poetin. Bondskanselier Schulz van Duitsland, Europa’s economische zwaargewicht, bleef lang stil maar kiest nu voor militarisering van ongekend niveau. In mediaoptredens verantwoorden ze Europa’s nieuwe gezamenlijke koers met krachtige speeches en beelden.

Bestuurskundige prof. dr. Femke van Esch (UU) onderzoekt hoe je hun woorden en daden kunt interpreteren in de context van EU-beleidsvoering. Hoe zie je aan politieke leiders wat hun plannen zijn? En kun je inschatten waar de Europese koerswijziging in uit zal monden?

Over De Duiders
Heb jij ook behoefte aan scherpe duiding van de actualiteit? In De Duiders geeft elke maand een wetenschapper tekst en uitleg bij de stroom aan nieuwsberichten die ons dagelijks bereikt. Wat is de stand van het onderzoek? Hoe verhoudt de wetenschap zich tot de politieke en maatschappelijke realiteit? En hoe volledig is de berichtgeving eigenlijk?

Kijk voor meer informatie over De Duiders op de website van Studium Generale.

Foto: President of the Russian Federation