- Zaal open
- Inleiding
- Aanvang
- Verwacht einde
- Programma
Benoît De Oorlog
- Uitvoerenden
Antwerp Symphony Orchestra o.l.v. Jac van Steen
Groot Omroepkoor o.l.v. Klaas Stok
Laurens Collegium o.l.v. Wiecher Mandemaker
Octopus o.l.v.Bart van Reyn dirigent October
Kinderkoor Waelranto.l.v. Marleen de Boo
Katrien Baerts sopraan – solokwartet
Cecile van de Sant mezzosopraan - Moeder, solokwartet
Frank van Aken tenor - Eerste gewonde, solokwartet
Bastiaan Everink bariton - De mensch, Geweld
Charles Dekeyser bas - Geest der duisternis, solokwartet
Lars Terray bariton - Tweede gewonde
Ivan Thirion bariton - spotgeest- Locatie
- Grote Zaal
Peter Benoit - Oorlog & Vrede
AVROTROS Vrijdagconcert
Geweest
De Vlaamse componist Peter Benoit componeerde grootschalige werken over vaderlandse thema’s, gezongen in het Nederlands, in een tijd dat België werd gedomineerd door het Frans. Met het oratorium De Oorlog , met maar liefst vier koren, leverde hij kort na de Frans-Duitse Oorlog van 1870 een pacifistisch pamflet af. Zo vroeg Benoit aandacht voor ‘de waanzin die mensen steeds weer bekruipt om de wapens op te nemen. Want Oorlog is het product van de Geesten der Duisternis.’
Stemmen aan geesten van het licht en de duisternis
Benoit geeft in De Oorlog stemmen aan geesten van het licht en de duisternis - symbolen van het goede en het kwade in de mens -, de cynische spotgeest en de aardgeesten die als een afschaduwing van de gnomen uit de romantische sprookjesliteratuur de belangrijkste vertelrol hebben. ‘De mens’ komt naar voren in zijn rol als soldaat, arbeider of de vrouw. En er zijn allegorische figuren als ‘het geweld’ en ‘de dood’. Benoit schetst het paradijs dat door menselijk toedoen zijn glans verliest. In al zijn hoogmoed en machtswellust begint de mens een vreselijke strijd tegen zijn medemensen. Muzikaal hoor je veldslagen, overwinnaars en verliezers. Uiteindelijk volgt bezinning. Benoit heeft een moraliserende boodschap: de mensheid kan zichzelf alleen redden als gelijkheid, vrijheid en rationaliteit zegevieren.
Vanwege de monumentaliteit en de grootse bezetting wordt dit werk slechts zelden uitgevoerd. De laatste keer was in 1993, dus wacht niet tot 2051 tot de volgende uitvoering.
Lees hier de uitgebreide programmatoelichting bij dit concert, geschreven door Hannah Aelvoet.
Korting vanaf vier concerten
Bij dit concert kun je 15% korting ontvangen door voor vier of meer klassieke concerten tegelijk kaarten aan te schaffen. Kijk hier hoe het werkt.