Zaal open
Inleiding
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Stenhammer Interlude uit Sången
Andres Hillborg Peacock Tales (NL Premiere)
Sibelius Symfonie nr. 2

Uitvoerenden

Philharmonie Zuidnederland
Duncan Ward dirigent
Valentine Michaud altsaxofoon

Ben je 29 jaar of jonger? Dan kun je voor €12,50 naar dit concert. Kijk hier voor meer informatie.

Locatie
Grote Zaal

Scandinavische vergezichten

AVROTROS Vrijdagconcert

Geweest

Voor een geheel Scandinavisch programma wordt de Philharmonie Zuidnederland vergezeld door een internationaal gerenommeerde solist. Valentine Michaud verzorgt de Nederlandse première van de versie voor sopraansaxofoon van Peacock Tales van de Zweedse componist Anders Hillborg. Als derde werk de Tweede Symfonie van Jean Sibelius, die vooral in het eerste deel Finse volksmuziek binnensluisde. In de heroïsche en dramatische finale herkenden veel Finnen hun strijd voor onafhankelijkheid.

Klanken uit Scandinavië
Philharmonie Zuidnederland brengt in dit concert een geheel Scandinavisch programma, met muziek van twee Zweden en een Fin. De Britse dirigent Duncan Ward, sinds september 2021 de nieuwe chef-dirigent van het orkest, heeft aan zijn zijde een internationaal gerenommeerde Franse klarinettiste, Valentine Michaud. Zij verzorgt de Nederlandse première van de versie voor sopraansaxofoon van Peacock Tales van de Zweedse componist Anders Hillborg.

Een van de verrukkelijkste oorwurmen uit de muziekgeschiedenis
Wil je nader kennismaken met Sibelius, dan moet je beslist zijn Tweede Symfonie beluisteren. Oneerbiedig gezegd zou je het kunnen omschrijven als een lappendeken van geniale invallen. Geen gekke omschrijving, want Sibelius zei er zelf over: ‘Het is alsof de Almachtige stukken van een mozaïek door de hemelpoort naar beneden gooit en aan mij vraagt ze weer op hun plaats te zetten.’ Tussen die mozaïeken zit (in het laatste deel) een van de verrukkelijkste oorwurmen uit de muziekgeschiedenis. Een melodietje dat als een briesje begint en eindigt op orkaansterkte. Een soort muzikaal perpetuum mobile dat eindeloos in je hoofd kan rondzingen. Helemaal niet erg, want je wordt er helemaal zen van.

Lees hier de uitgebreide programmatoelichting, geschreven door Jan-Willem van Ree.

Korting vanaf vier concerten
Bij dit concert kun je 15% korting ontvangen door voor vier of meer klassieke concerten tegelijk kaarten aan te schaffen. Kijk hier hoe het werkt.