Zaal open
Inleiding
Aanvang
Regulier
Regulier
€ 39,-
CJP
€ 31,30
Inclusief servicekosten.
Uitvoerenden

Philharmonie Zuidnederland
Duncan Ward dirigent
Wu Wei sheng

Programma

Stenhammer Interlude uit Sången
Wallin Concert voor Chen & Orkest (Nederlandse première)
Sibelius Symfonie nr. 2

Locatie
Grote Zaal

Philharmonie ZuidNederland & Wu Wei

AVROTROS Vrijdagconcert

incl. servicekosten

Voor een geheel Scandinavisch programma wordt de Philharmonie Zuidnederland vergezeld door een internationaal gerenommeerde solist op een bijzonder instrument. Wu Wei bespeelt de sheng, een Chinees mondorgel dat drieduizend jaar Chinese muziekcultuur oproept en een wonder is van harmonie, melodie en ritmische mogelijkheden. Daarop verzorgt hij de Nederlandse première van het Concert voor sheng en orkest van de Noor Rolf Wallin. Als derde werk de Tweede Symfonie van Jean Sibelius, die vooral in het eerste deel Finse volksmuziek binnensluisde. In de heroïsche en dramatische finale herkenden veel Finnen hun strijd voor onafhankelijkheid.

Een ontmoeting tussen oost en west
Wu Wei is wereldwijd de bekendste bespeler van de sheng, een klein woudje van bamboepijpen dat met een ingenieus systeem van kleppen, buisjes en rieten door één artiest wordt bespeeld. De klank varieert van introvert tot extravert, als van een vogel die het hoogste woord voert. Exotisch ook, vanwege de ondefinieerbare mix van grondtonen, boventonen en resonanties. Het levert in elk geval spannende confrontaties op met een orkest, helemaal vanwege de westerse wortels van het orkest en de componist, en de oosterse roots van het instrument en zijn bespeler.

Een van de verrukkelijkste oorwurmen uit de muziekgeschiedenis
Wil je nader kennismaken met Sibelius, dan moet je beslist zijn Tweede Symfonie beluisteren. Oneerbiedig gezegd zou je het kunnen omschrijven als een lappendeken van geniale invallen. Geen gekke omschrijving, want Sibelius zei er zelf over: ‘Het is alsof de Almachtige stukken van een mozaïek door de hemelpoort naar beneden gooit en aan mij vraagt ze weer op hun plaats te zetten.’ Tussen die mozaïeken zit (in het laatste deel) een van de verrukkelijkste oorwurmen uit de muziekgeschiedenis. Een melodietje dat als een briesje begint en eindigt op orkaansterkte. Een soort muzikaal perpetuum mobile dat eindeloos in je hoofd kan rondzingen. Helemaal niet erg, want je wordt er helemaal zen van.

Korting vanaf vier concerten
Bij dit concert kun je 15% korting ontvangen door voor vier of meer klassieke concerten tegelijk kaarten aan te schaffen. Kijk hier hoe het werkt.