zondag 8 september 2019

Asko|Schönberg

Slotconcert Gaudeamus Muziekweek - De nieuwste muziek in al haar veelzijdigheid

geweest
19:15
zaal open
20:30
aanvang
22:00
verwachte eindtijd
uitvoerenden

Asko|Schönberg
Bas Wiegers
dirigent

programma

Hugo Morales Murguía On Floating Ground
Gerhard Stäbler Nieuw werk (Opdracht NRW Rundfunk, wereldpremière)
Sebastian Hilli Nieuw werk (Opdracht Gaudeamus, wereldpremière)
Christiaan Richter We get requests

locatie
zondag 8 september 2019

Asko|Schönberg

Slotconcert Gaudeamus Muziekweek - De nieuwste muziek in al haar veelzijdigheid

geweest

Er zijn bij dit concert enkel zitplaatsen beschikbaar. Er is vrije plaatskeuze.

Het befaamde Asko|Schönberg ensemble, al jarenlang vaste bespeler op het festival, sluit Gaudeamus Muziekweek 2019 af. Zij spelen een programma met muziek van zowel gevestigde componisten als baanbrekende jonge muziekpioniers. Een concert waarin de nieuwste muziek in al zijn veelzijdigheid gepresenteerd wordt. Een waardige afsluiter van een afgeladen festival met de nieuwste klanken en ongehoorde geluiden.

De Finse Sebastiaan Hilli won in 2018 de Gaudeamus Award, een aanmoedigingsprijs voor jonge muziekpioniers. De jury roemde hem om zijn uitgesproken persoonlijke esthetiek, een stijl waarin hij subtiele akoestische details weet te combineren met gewaagde structuren. Met het winnen van de award kreeg Hilli de kans, en het budget, om een nieuw werk te schrijven. Uiteraard gaat dit nieuwe werk bij Gaudeamus in première.

Een andere première komt van Gerhard Stäbler, in 2019 jurylid voor de Gaudeamus Award 2019. Stäbler is één van de meest toonaangevende componisten van zijn generatie. Zijn oeuvre is zeer veelzijdig en reikt van solowerk tot grootschalige multimediaprojecten en veelvuldige dialogen met andere kunstvormen zoals dans. Hij breekt graag met traditionele codes en is niet bang zich met zijn werk politiek uit te spreken.

Richter schreef We get requests in 2015 in opdracht van Gaudeamus en komt volgens de componist voort uit zijn fascinatie voor oude vinylplaten. De titel is ontleend aan de titel van een elpee van de legendarische jazzpianist Oscar Peterson, maar veel jazzinvloeden zijn niet terug te vinden in de compositie. In een combinatie van samples met live-ensemble roept Richter een fascinerende klankwereld op.

De experimentele componist Hugo Morales Murguía, bekroond met de Willem Pijper Prijs 2017, werkt met analoge, digitale en elektromechanische technologieën. In On Floating Ground maakt hij gebruik van een stroomgenerator waar hij de musici op aansluit. Zo zijn zij onderdeel van een elektrische krachtcentrale, een machine die stroom opwekt door mechanische beweging en magnetisme. In het instrumentarium duiken onverwachte alledaagse voorwerpen op die de musici met behulp van elektronische middelen bespelen.

Het concert sluit af met de feestelijke uitreiking van de Gaudeamus Award 2019.

Op de hoogte blijven van al het aanbod klassieke muziek in TivoliVredenburg? Schrijf je in voor de nieuwsbrief klassiek!

Zie ook