Ensemble in Residence

Nationale Koren
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Humperdinck Hänsel und Gretel
Naar het sprookje van de gebroeders Grimm (semi- scenisch)

Uitvoerenden

Solistenklassen Nationaal Kinderkoor & Nationaal Jongenskoor
Solisten uit de Nationale Koren:
Bernet Wilms
Gretel
Lotte Cornel Hänsel
Anne Kurstjens Mutter
Fook Sars Vater
Hilde van Zandbergen Hexe
Leontine Summerer Sandmännchen
Alphonsine Summerer Taumännchen

Grimm Ensemble
Bas Treub, viool 1
Laura Oomens, viool 2
Marie-Louise de Jong, altviool
Kalle de Bie, cello
Gabriel Abad Varela, contrabas

Peter Leung regie
Irene Verburg artistieke leiding

Locatie
Hertz
Meer over Nationale Koren

Nationale Koren biedt jonge zangers begeleiding om hun zangtalent tot bloei te brengen. Ze scouten vocaal talent door het hele land en bieden wekelijkse lessen aan in de eigen regio. In de koren of als solist krijgen de zangers podiumervaring op het hoogste niveau. De Nationale Koren hebben in de loop der jaren meegewerkt aan ruim 70 verschillende orkestproducties in de professionele muziekwereld.

Ensemble in residence 2021-2022
Nationale Koren zijn dit seizoen ons Ensemble in residence. Dit betekent dat ze regelmatig bij ons in huis zijn en maarliefst in acht concerten te horen zijn.

De Nationale Koren bestaan uit vier koren:

Bij dit concert zingen de solistenklassen van het Nationaal Kinderkoor & Nationaal Jongenskoor en solisten uit alle koren mee.

Foto's

Nationale Koren zingen Hänsel und Gretel

Een sprookjesopera voor de hele familie

Geweest

Bekijk de foto's

Fotograaf: Anna van Kooij

 
Nationale Koren zingen Hänsel und Gretel | vrijdag 1 april 2022 | Hertz


 

Hänsel und Gretel is een warme en rijke, maar beknopte opera, naar het sprookje Hans en Grietje van de gebroeders Grimm. Het wordt bewonderd om het gebruik van volksliedjes.

Doordat dit een verkorte bewerking (1 uur) is van de klassieke opera Hänsel und Gretel en het uitgevoerd wordt door het Nationale Kinderkoor en Nationale Jongenskoor, is dit concert heel geschikt om met je familie (9+) te bezoeken.

De tekst voor deze sprookjesopera werd in huiselijke kring door de zus van de componist geschreven. Wette stelde haar broer voor om muziek te schrijven voor liedjes gebaseerd op Hans en Grietje die ze vanwege kerst voor haar kinderen had geschreven. Na verschillende aanpassingen groeiden de toneelscènes en liedjes uit tot een volwaardige opera.

Op 23 december 1893 beleefde het zijn première. Vanwege die datum kreeg het in Duitsland het stempel van kerstopera en groeide uit tot een jaarlijks familie-uitje in tientallen theaters en concertzalen. Richard Strauss dirigeerde de eerste uitvoering en was zo verrukt over de muziek dat hij Humperdinck ein Mordkerl noemde. Het stuk veroverde stante pede een plek in het ijzeren repertoire.

Lees hier de toelichting bij het concert, geschreven door Kees Arntzen.