zaterdag 12 januari 2019

Amazigh Nieuwjaar

Milouda & Tarwa n Cheikh Muhand | Hafid Tifridjas | Mimoun Essahraoui | Twattoun | Isri

geweest
18:30
zaal open
19:00
aanvang

Tijden zijn onder voorbehoud.

locatie
zaterdag 12 januari 2019

Amazigh Nieuwjaar

Milouda & Tarwa n Cheikh Muhand | Hafid Tifridjas | Mimoun Essahraoui | Twattoun | Isri

geweest

Er zijn enkel zitplaatsen beschikbaar. Er is vrije plaatskeuze. 
Ticketprijs aan de deur €20,-

Voor het eerst vieren we in samenwerking met het nieuwe Utrechts Imazighen initiatief (Stichting i.o. Dihya) het Amazigh nieuwjaar - Yennayer 2969. Marokkaanse Nederlanders, zeker in Utrecht, hebben veelal hun roots in de Rif en noemen zichzelf Imazighen. Deze avond zal in het teken staan van de rijke Amazigh cultuur, met muziek, poëzie en heerlijk eten. Voor het eerst in TivoliVredenburg en hopelijk vanaf nu jaarlijks terugkerend!

Milouda El Hoceimia is een van de grootste sterren van Noord-Marokko. Haar opzwepende muziek vindt zijn oorsprong in de traditie van de Izran, de mondelinge overdracht van liederen, gedichten en verhalen uit de Rif. Vanavond treedt ze op met Tarwa n Cheikh Mohand.

Hafid Tifridjas richtte in de jaren ’80 de band Tifridjas (‘Zwaluwen’) op. Hafid is bekend om zijn gouden stem, en zingt over de liefde, sociale rechtvaardigheid en mensenrechten.

De vier musici van Tarwa n Cheikh Mohand staan bekend om hun meeslepende, ritmische muziek en gevoel voor humor. Ze bespelen traditionele instrumenten zoals de ghaïta (dubbelrietige klarinet) en bendir (percussie-instrument).

Dichter Mimoun Essahraoui schrijft in zijn Noord-Marokkaanse moedertaal Tarifit en in het Nederlands. Twee jaar na zijn debuut Glimlach van een Traan komt Mimoun Essahraoui met een nieuwe tweetalige bundel: ‘Ik drink je stilte in’.

Twattoun betekent letterlijk ‘vergeten zijn’. De protestband is opgericht in de jaren '70 door een aantal activisten uit de Noord-Marokkaanse havenstad Al-Hoceima. In hun muziek hebben ze het over sociale onrechtvaardigheid, mensenrechten en onderdrukking.

ISRI is een frisse, multiculturele fusionband. De zeven bandleden hebben hun wortels in verschillende landen: Marokko, Servië, Japan, Iran en Ivoorkust, en dat hoor je terug in hun muziek: een mix van Balkan, Noord-Afrikaans, Reggae en Latin.