Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Programma

Beethoven Pianotrio in G op. 1 nr. 2; Variationen über ‘Ich bin der Schneider Kakadu’ op. 121a ‘Kakadu-variaties’; Pianotrio in Es op. 70 nr. 2

Uitvoerenden

Van Baerle Trio

Maria Milstein viool

Gideon den Herder cello

Hannes Minnaar piano

Locatie
Hertz
Attend
Facebook-event

Alle Beethoven Trio's - concert 2

Van Baerle Trio

Geweest

Beethoven had ook een zachte kant, die misschien iets onthult over zijn chaotische liefdesleven. Zijn Pianotrio’s opus 70 droeg hij op aan Marie von Erdödy, bij wie hij in 1808 onderdak vond. De hertogin was ongelukkig getrouwd terwijl Beethoven naar inspiratie zocht voor genoeglijke avondjes achter het klavier bij de open haard. Het genoeglijke samenzijn resulteerde in een hartverwarmend trio waarvan het slotdeel overstroomt van fantasievolle en onverwachte wendingen. Al even optimistisch zijn de ‘Kakadu-variaties’, waarvoor Beethoven een luchtig operalied bewerkte. De variatiereeks kreeg een cultstatus omdat na een plechtig begin onbekommerd plezier volgt, afgesloten met een wervelend slot, vergelijkbaar met de Diabelli-variaties, die Beethoven in dezelfde tijd componeerde.

Tijdens dit concert geeft Radio 4-presentator Ab Nieuwdorp steeds een korte inleiding bij de werken.

Lees hier de toelichting, geschreven door Clemens Romijn.

Op de hoogte blijven van al het aanbod klassieke muziek in TivoliVredenburg? Schrijf je in voor de nieuwsbrief klassiek!