Ontdek een nieuwe kant van TivoliVredenburg

In 2024 bestaat TivoliVredenburg 10 jaar. Dit moment grijpen we aan om de Grote Zaal weer zijn eigen ingang, gericht naar de stad, te geven. Nu staat ons gebouw nog met de rug naar de binnenstad. Die achterkant wordt een voorkant. Wij gaan de vervallen, monumentale vleugel van architect Herman Hertzberger in ere herstellen. En maken we er weer een inspirerende, culturele ontmoetingsplek van, waar iedereen de hele dag welkom is. De verbouwing van de gevel en de nieuwe entree gaat eind april 2024 van start. De renovatie van het interieur begint in de zomer van 2024.

Van donker en gesloten naar licht en open

Wij willen de Grote Zaal van TivoliVredenburg omringen met uitnodigende foyers en pleinen. De oorspronkelijke houten vloer komt terug, we creëren een zee aan ruimte, en met natuurlijk licht en verlichting komt de bouwstijl weer tot leven.

Straks loop je hier overdag vrij naar binnen om rond de Grote Zaal te wandelen, een expositie te bekijken, van muziek te genieten of even een blik te werpen op een repetitie of soundcheck. Je drinkt hier wat met vrienden, of je werkt er met uitzicht op de Dom. Een groot, kleurrijk wandtextiel omarmt iedere bezoeker. De nieuwe inrichting van deze zijde van TivoliVredenburg maakt van elk bezoek een feestje.

Monumentaal en duurzaam

Ooit stemde Utrecht massaal voor het behoud van de Grote Zaal. Nu krijgt deze publiekslieveling aan het Vredenburgplein weer haar eigen ingang en de omlijsting van foyers, pleinen en straten die ze verdient. Door de verbouwing wordt het gebouw ook een stuk duurzamer, dankzij goede isolatie en ledverlichting. Er komt een tuin op het dak en in de omliggende straten meer groen en speelse verlichting.

Donateurs bedankt!

Door bijdragen van bedrijven, donateurs, fondsen en de Gemeente Utrecht kunnen we het project financieren. We bedanken ook alle bezoekers die hebben gedoneerd om de renovatie mogelijk te maken. Maar liefst 27.039 bezoekers droegen ook bij door bij een ticketaankoop €2,50 te doneren aan de nieuwe entree en vernieuwde foyers.

Ook heeft een crowdfundingcampagne via Voordekunst in totaal €102.400 euro opgeleverd. Meer dan 1900 donateurs hebben ervoor gezorgd dat de nieuwe entree aan het Vredenburgplein straks nóg mooier wordt. Enkele reacties:

‘Toegankelijke kunst is onmisbaar in de maatschappij. Hopelijk draagt dit initiatief daar aan bij!’

‘Dit mooie en diverse podium kan een extra gemeenschapsfunctie krijgen in hartje Utrecht. Natuurlijk steun ik dat!’

Donateurs krijgen als waardering voor hun donatie bijvoorbeeld een concertfoto naar keuze, een festivalpasse-partout of kunnen hun naam straks in de nieuwe foyer laten stralen.

Over de Grote Zaal

De wereldberoemde Grote Zaal is oorspronkelijk in de jaren ’70 ontworpen door architect Herman Hertzberger, en was sinds 1979 de vertrouwde symfoniezaal van het voormalige Muziekcentrum Vredenburg. Voor de opening van TivoliVredenburg in 2014 is de zaal in oude glorie hersteld, waarbij het kenmerkende karakter en de uitmuntende akoestiek behouden zijn gebleven.

10 jaar TivoliVredenburg

De verbouwing van het Grote Zaal gebied valt samen met een ander bijzonder moment voor TivoliVredenburg: in 2024 bestaat TivoliVredenburg tien jaar. Van vrijdag 24 mei tot en met zondag 2 juni vieren we dit met een breed scala aan concerten, schoolprojecten, wetenschap, debat en meer op alle podia binnen ons gebouw.

Lees hier meer over het jubileum.

Over het project

TivoliVredenburg voert dit renovatieproject uit samen met veel partijen. De nieuwe gevel en de publieksentree zijn ontworpen door architectenbureau AHH; het architectenbureau van Herman Hertzberger. Architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser, dat onder meer het Forum in Groningen ontwierp, richt het interieur van de foyers rond de Grote Zaal in.

Ook de omliggende straten (Hollandse en Vlaamse Toren) worden aangepakt. Met de gemeente Utrecht, architectenbureau NOAHH en Hoog Catharijne wordt gewerkt aan nieuw straatmeubilair, meer groen en aan herplaatsing van een stukje van de oude stadsmuur. Een energiezuinig lichtontwerp zal de straten een stuk lichter en sfeervoller maken.

 

De Schele Maagd weg van haar vertrouwde plek

Het startschot voor de bouw van onze nieuwe gevel: De Schele Maagd is van ons dak aan de kant van het Vredenburgplein getakeld. Als de nieuwe gevel na de zomer gereed is keert de engel terug naar haar vertrouwde plek.