MENU
HOME
Cathy O'Neil

Cathy O'Neil

Weapons of Math Destruction

programma

Lezing Cathy O'Neil

aanvang
20:00
  • anders
  • hertz
  • cathy o'neil
  • big data
  • studium generale
  • setup
  • surf
  • kennis

Cathy O'Neil

Big Data processes codify the past. They do not invent the future. Doing that requires moral imagination, and that’s something only humans can provide.

Wiskundige Cathy O’Neil (1972) werkte als analist op Wall Street. Toen in 2008 de financiële crisis uitbrak besloot ze zich aan te sluiten bij de Occupy-beweging. De ervaringen die ze op Wall Street opdeed met onrechtvaardige algoritmes werden de aanleiding om het boek Weapons of Math Destruction (2016) te schrijven. Het boek werd een wereldwijde hit. Op 21 november spreekt zij voor het eerst in Nederland over de verborgen formules die onze levens beheersen.

Over de lezing
Big data vergroot ongelijkheid en bedreigt onze democratie omdat menselijke vooroordelen worden vastgelegd in ondoorzichtige administratiesystemen, vindt O’Neil. In haar lezing vertelt ze over de duistere zijde van big data en leert ze de juiste vragen te stellen wanneer je slachtoffer wordt van een algoritme. In een discussie na de lezing spreken we met O’Neil over mogelijkheden tot verzet, de manieren waarop je algoritmes op een menswaardige wijze kunt inzetten en is er de gelegenheid vragen te stellen.

Tickets
Deze lezing is gratis toegankelijk. Bestel wel een (gratis) ticket om verzekerd te zijn van een plaats. 

Over de organisatie
De avond wordt georganiseerd door SETUP en SURF, in samenwerking met Studium Generale Universiteit Utrecht en TivoliVredenburg. 

SETUP is het Utrechtse medialab voor iedereen geïnteresseerd in de fusie van technologie en cultuur. SETUP's missie is het creëren van een brede media-, algoritme- en datawijze groep mensen. Voor SETUP is deze avond de opmaat voor hun jaarprogramma in 2018: "Civil Weapons of Math Retaliation", waarin zij gaan onderzoeken hoe burgers algoritmen ook kunnen inzetten voor eigen empowerment.

SURF is de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland. Dankzij SURF beschikken studenten, docenten en onderzoekers in Nederland over de best mogelijke ICT-voorzieningen voor toponderzoek en talentontwikkeling.

Wellicht vind je ook interessant

Virtuele tour door Hertz

Naar agenda

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.