Eddie Vedder en zijn liefde voor Tivoli

Foto: Ben Houdijk

 

Je vindt het Tivolishirt van Eddie Vedder in onze centrale hal.

In 1991 verscheen het eerste album ‘Ten’ van Pearl Jam en kort daarna tourde de band door Europa. In maart 1992 speelde ze in een uitverkocht Tivoli en volgens Erik Mans, die toen ook al bij ons werkte, was het een legendarisch concert. Erik nam frontman Eddie Vedder mee naar Kafé België op de Oudegracht en gaf hem een Duveltje en een Koninckje. Als blijk van dank stuurde Eddie hem later een brief waarop stond: 'Thanks for introducing me to ‘the devil’… and the king as well.' Op deze avond ontstond Eddie's liefde voor Tivoli.

1992

Enkele maanden later speelde Pearl Jam op Pinkpop. Ieder bandlid had een Tivolishirt gekregen, behalve Eddie, dus maakte hij er zelf één. Hij speelde in dat zelfgemaakte shirt en sprong van grote hoogte vanaf de camerakraan in het publiek. Daarmee schreef hij rockhistorie.

2000

Ook in 2000 droeg Eddie Vedder tijdens zijn optreden op Pinkpop een Tivolishirt. Dit keer een echte versie, die hij tijdig had gekregen dankzij onze Erik.

Bekijk op YouTube (vanaf 1:36): "say hi to all my friends in Utrecht!"

2018

In juni 2018 trad Pearl Jam op in de Ziggo Dome. Erik was daar bij en nam twee bijzondere cadeaus voor Eddie mee: 'het eerste pakket was een kistje uitstekende wijn - je geeft Eddie Vedder natuurlijk geen lullig wijntje - met daarop het originele Tivolishirt, het soort dat Eddie eerder namaakte. Er zat ook een foto van mij bij: 'hallo Eddie, weet je nog, ik ben het, Erik!' Het tweede pakketje maakte ik samen met Bart van Thanx, de fabrikant van de originele Tivolishirts: een doe-het-zelf-pakket met een shirt, een stift en daarop de tekst 'in case you prefer to do it yourself again'.'

Eddie verraste Erik door hem tijdens de show in Ziggo uitgebreid te bedanken op groot scherm. En jawel, een paar dagen later verscheen Eddie bij zijn derde Pinkpopshow opnieuw in een zelfgemaakt Tivolishirt, dat hij naderhand (druipend van het zweet) aan Erik gaf. Je vindt dit beroemde shirt binnenkort in onze centrale hal.

Bekijk Eddie en zijn shirt in actie, Pinkpop 2018:

 

2019

Eddie's shirt is nu te bewonderen in onze centrale hal!