De Top 10 van 2022

Jullie hebben weer massaal gestemd op jullie hoogtepunt van het afgelopen jaar in TivoliVredenburg. Hieronder vind je de tien meest memorabele concerten, festivals of events van 2022, door jullie zelf gekozen!

10. My First Festival

Het leukste festival voor de hele familie, met o.a. Ronnie Flex, BENR, Frenk de Slak en Sigourney K. (28 december)

Lizzy: “Een heel leuk en gevarieerd programma voor werkelijk alle leeftijden kinderen, maar ook leuk voor volwassenen om te zien”

Marjo: “Zo leuk om met het hele gezin naar jullie te gaan waar voor iedereen (1-45 jaar) iets geweldigs te beleven was.”

Foto: Shot by Meesterwerk

9. James Blake

Britse multi-instrumentalist creëert eigen klankuniversum (11 & 12 mei)

David: “Lang op moeten wachten, maar was het waard. Het type muziek waarvan je verwacht dat alles helemaal is voorgekookt, maar niet bij James Blake: die weet er een organisch klinkend optreden van te maken, waar de bandleden samen de muziek maken op een hele virtuoze manier.”

Saskia: “Magisch! Ik en mijn vriend hebben totaal andere muzieksmaken maar vonden elkaar toch bij James Blake.”

Foto: Jelmer de Haas

8. Opeth

Zweedse progmetalband viert dertigjarig bestaan met concerten in Grote Zaal en Ronda (19 & 20 november)

Virginie: “Samen met mij 14-jarige zoon naar toe geweest. Band eigenlijk pas afgelopen jaar ontdekt, terwijl ze al ruim 30 jaar bestaan. Het geweldige van dit concert was dat er van ieder album een nummer werd gespeeld, dus eigenlijk 30 jaar in 1 concert.”

Johan: “Gewoon een grandioos en snoeihard optreden met tedere momenten en de unieke ervaring van hun lange epos Black Rose Immortal in zijn geheel.”

Foto: Jelmer de Haas

“De Zweedse metalband Opeth is op tour om hun dertigjarig bestaan te vieren, en speelt twee avonden in Utrecht. Tijdens de eerste avond onderstrepen ze het genie van de band.” ★★★★★ – NRC

7. Pynarello & Gallowstreet

Ensemble in residence Pynarello met funky jazzband Gallowstreet vanaf een podium in de singel (11 september)

Francine: “Wat een feest voor heel de stad. En een geweldig concert. Dat er nog meer concerten op deze unieke plek mogen volgen!”

Mark: “Heerlijke sfeer. Een openbaar Utrechts evenement. Heb er erg van genoten en wat een goed concert!”

Foto’s: Jelmer de Haas

6. Fontaines D.C.

Ierse postpunkband is een van de opwindendste bands van dit moment (6 april)

Annabel: “De hele corona periode geluisterd naar Fontaines, toen eindelijk voor het eerst live gezien. Daarbij was dit ook mijn eerste echte concert, alleen gegaan. Mooiste avond van mijn leven tot nog toe. Kon erna van de adrenaline niet slapen. (Ik sta ook op de foto op iemands nek hier op de site hihi) bedankt ❤️”

Rimmer: “Eerste keer volle zaal ‘na’ Corona. Het publiek had er zin in, veel energie, en veel zweet! Fontaines DC helemaal top! Niemand eindigde op dezelfde plek in de zaal als waar die begon. Wat een sfeer.”

Foto: Jelmer de Haas

“Fontaines D.C. zette de volle Rondazaal van TivoliVredenburg in vuur en vlam met volstrekt eigen muziek die de postpunk is ontgroeid.” ★★★★☆ – NRC

5. Taylor Swift release party

Een zaal vol Swifties luistert als eerste naar het nieuwe album van Taylor Swift (21 oktober)

Andra: “Ik ben een grote Taylor Swift fan maar ik was nog nooit bij een concert van haar. Deze ervaring was voor mij alsof ik bij een concert van Taylor Swift was, tussen alle andere fans die samen meezongen en veel van de muziek genoten. Natuurlijk luister is nu altijd naar het album Midnights en ik herinner altijd de mooie sfeer waar ik het voor het eerst heb gehoord – bij TivoliVredenburg!”

Celina: “Het was een avond om nooit te vergeten. Allemaal Swifties die met elkaar voor het eerst naar Midnights luisteren. Zo zie je maar weer hoe muziek mensen samen brengt”

Lieve: “Ik heb hier meerdere mensen ontmoet waarmee ik nu bevriend ben! Het was heel leuk om met allemaal mensen te zijn die van dezelfde artiest houden en naar dezelfde soort muziek luisteren!”

4. Frank Carter & The Rattlesnakes

Engelse band maakt hardcore punk zoals hardcore punk bedoeld is: onontkoombaar en in your face (9 november & 3 december)

Marije: “Zo’n ouderwetse, positieve dosis energie. Het dak ging eraf en iedereen was lief.”

Eefje: “Frank en zijn ratelslangen speelden vol overgave, zetten een strakke en energieke show neer en boeien het publiek van begin tot eind. Toen we na het optreden beneden bij het gegeven paard nog een drankje deden, zeiden we allemaal: wow, dit was denk het beste concert van 2023. Niet alleen bij Tivoli, maar in algemene zin. En we gaan nog al wat concerten en festivals af.”

Niek: “Zoveel energie!!”

Foto: Jelmer de Haas

3. Requiem van Verdi

Slotconcert AVROTROS Vrijdagconcert met Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor o.l.v. Karina Canellakis (17 juni)

Adri: “Prachtige uitvoering, waarbij we het gevoel hadden middenin het orkest te zitten. Met name bij het altijd indrukwekkende Dies Irae.”

Brianne: “Subliem concert. Deze uitvoering zal ik niet snel vergeten. Mede dankzij geweldige dirigent Karina Canellakis.”

Foto’s: Juri Hiensch

“Verdi’s Requiem wordt voortreffelijk gezongen door het koor en een sterk viertal solisten; chef-dirigent Karina Canellakis bouwt haar spannende vertolking op, detail voor detail, vooral met vloeiende dynamiek.” ★★★★☆ – de Volkskrant

2. De Dijk

Tivoli ♥ De Dijk – na zeventig(!) concerten komt aan het succesverhaal een einde (15 & 16 november)

Marianne: “Deze avond was wel de buitencategorie. Misschien kwam het door het feit dat het de laatste keer zou zijn, maar er hing die avond een hele speciale sfeer in de zaal. Er ontstond een speciale wisselwerking tussen de band en het publiek, waarbij de band steeds energieker ging spelen en het publiek steeds enthousiaster reageerde. Het dak ging eraf. Het was zo’n ‘heerlijke avond’ waarvan je hoopt dat die nooit voorbij gaat. Maar, nadat ze ruim 2 uur lang de hele hitkoffer hadden uitgepakt, kwam er met ‘Mag het licht uit’ (hoe toepasselijk) dan toch een einde aan deze avond. Helemaal euforisch gingen we naar huis en we waren het allemaal roerend met elkaar eens dat ze nog makkelijk jaren door hadden kunnen gaan, want op deze mannen zit echt nog geen sleet’.” – Marianne

Gerda: “De sfeer!! De muziek!! Altijd feest!! En…De jubileum sjaal die Huub zelf droeg… kreeg ik!”

Peter: “Als vanouds sterk live en ondanks de leeftijd van De Dijk een zeer gevarieerd publiek wat betreft leeftijd. Tijdloos, eigen stijl, altijd overtuigend, poëtisch, feestelijk en met gevoel. Een feest van herkenning, die ik ga missen!”

Petra: “Al zo vaak in zowel Tivoli Oudegracht als TivoliVredenburg gezien, fantastisch om bij het laatste concert in TV te zijn. En aan jullie veel dank voor het shirt dat Huub kreeg en de sjaals!”

Marijke: “Einde van een jaaarenlange traditie, elk jaar naar De Dijk (waarvan laatste 15 jaar in Tivoli(Vredenburg)”

Foto’s: Ben Houdijk

1. Iggy Pop

Onvervalste rockshow van Amerikaans icoon, podiumbeest en godfather of punk (22 juni)

Mike: “Bizar hoe vitaal de oude punker nog steeds is. Prachtig om te zien hoe de man de menigte binnen een paar nummers van “braaf toekijken” naar “intens meeschreeuwend uit je dak gaan” kreeg, en dat de rest van het concert vol hield.”

Anita: “Weergaloos en energiek concert van een rockster op leeftijd. Doet niet onder voor de jongere rockers.”

Nico: “Iggy bracht de zaal met zijn band volledig in het moment. Een echte punk show die ik absoluut niet snel zal vergeten. Echt top 3 concert van alle concerten die ik ooit gezien hebt in mijn leven en dat zijn er heel veel.”

“En dan, heel ongebruikelijk tijdens deze tour, een tweede toegift. Blijkbaar had niet alleen de hele zaal, maar ook de oude bard zelf het echt naar zijn zin gehad.” – Lust For Life Magazine

Foto: Jelmer de Haas