menu zoeken
Naar agenda
zaterdag 6 april 2019

Transition Festival 2019

54

Prijzen zijn inclusief servicekosten en garderobe.

programma

Metropole Orkest & Donny McCaslin feat. Jason Lindner, Bugge Wesseltoft/Dan Berglund/Magnus Öström – Rymden, 50 Years of ECM met Enrico Rava Sextet, Mathias Eick Quintet, Shai Maestro Trio, Wolfert Brederode Trio en Elina Duni (solo), Kamaal Williams, Jonah Nilsson, Bob Reynolds Quartet, Nubya Garcia, Erik Friedlander’s Throw A Glass feat. Uri Caine, Steve Lehman Trio, Chris Potter Electric Trio feat. Craig Taborn & Justin Brown, Joachim Kühn – The Melodic side of Ornette Coleman, Ashley Henry, Sun-Mi-Hong Quintet en Sanne Rambags Trio. Meer namen volgen.

aanvang
15:30
festivalnorth sea jazzmeerdere zalen

Naast de reguliere ticketverkoop is er een combiticket beschikbaar voor Transition festival 2019 en het concert van Branford Marsalis Quartet op 17 maart voor €85! Klik hier om het combiticket aan te schaffen.

Transition werd (naast o.a. North Sea Jazz) door 3VOOR12 benoemd tot een van de “vijftig belangrijkste festivals van Nederland” en is na drie edities niet meer weg te denken uit het Nederlandse festivallandschap. Op 6 april 2019 verwelkomt TivoliVredenburg weer enkele duizenden jazzliefhebbers uit het hele land, op zoek naar nieuwe, favoriete musici binnen de jazz en geïmproviseerde muziek. Meer informatie over de artiesten is te vinden op transitionfestival.nl.

Tenorsaxofonist Donny McCaslin was in de jazzkringen al langer bekend als fenomenaal bandleider, maar kreeg bredere aandacht door David Bowie’s laatste album Blackstar, waar hij samen met medejazzmusici als Jason Lindner en Mark Guiliana een grote rol op speelde. De onuitwisbare indruk die Bowie op hem maakte als bandleider tijdens de opnames van Blackstar nam McCaslin mee als inspiratie voor zijn nieuwe album Blow, waar rock, electronica en jazz op samen komen. Ook het grootse denken van Bowie zal ongetwijfeld indruk gemaakt hebben, want op Transition speelt McCaslin werk van zijn nieuwe album samen met het voltallige Metropole Orkest. Daarnaast spelen nog een aantal interessante musici uit zijn eigen kring mee, zoals toetsenist Jason Lindner, die furore maakte met zijn eigen project NOW vs NOW.

De Noorse pianist Bugge Wesseltoft werd begin jaren ’90 bekend door zijn laidback nujazz, maar maakte daarna vele uitstapjes. Zo speelde hij traditionelere jazz met Jan Garbarek, zocht hij samen met technoproducer Henrik Schwarz de vrijheid op van elektronische muziek en verkende hij solo neoklassieke werken. Maar een opzwepend pianotrio mistte nog op zijn CV, vandaar een gloednieuw project genaamd Rymden. Naast Wesseltoft staan op het podium niemand minder dan Dan Berglund en Magnus Öström, twee oerleden van het Zweedse Esbjörn Svensson Trio. Tien jaar na het tragische overlijden van Esbjörn Svensson wordt zijn sound door dit nieuwe trio springlevend gehouden. Het debuutalbum verschijnt in februari, hun Nederlandse livedebuut in april op Transition!

Het Duitse platenlabel ECM staat al 50 jaar aan de top van de modern gecomponeerde jazz en klassieke muziek en hun artiesten zijn graag geziene gasten in TivoliVredenburg. Vandaar een uitgebreid programma om het ECM jubileumjaar te vieren met het sextet van de Italiaanse trompettist Enrico Rava, een show in het teken van zijn tachtigste verjaardag, de Noorse trompettist Matthias Eick, de recent op ECM getekende pianist Shai Maestro, zangeres/pianiste Elina Duni met een solo optreden en van eigen bodem het trio van Wolfert Brederode.

De Britse jazzscene blijft zich ontwikkelen met interessante, jonge artiesten en is present op het festival met optredens van Kamaal Williams, Nubya Garcia en Ashley Henry. Van dezelfde generatie presenteren Jonah Nilsson (Dirty Loops) en Bob Reynolds (Snarky Puppy) hun nieuwste projecten.

Voor de fijnproevers laat saxofonist Steve Lehman nieuw triowerk horen, stelt Chris Potter zijn gloednieuwe elektrische trio (met Craig Taborn op Fender Rhodes) voor en speelt cellist Erik Friedlander voor het eerst in Nederland met Throw A Glass, met in de gelederen niemand minder dan de New Yorkse pianist Uri Caine. Naast Enrico Rava viert ook Joachim Kühn zijn verjaardag op het festival; de Duitse pianist viert zijn 75ste levensjaar met een soloconcert dat in het teken staat van het melodische werk van Ornette Coleman.

Tot slot biedt Transition ook weer podium aan de nieuwe generatie jazzmusici van eigen bodem; de Young VIPs tour, geselecteerd door de programmeurs van de Nederlandse jazzpodia, komt dit jaar naar Transition met drummer Sun-Mi Hong en zangeres Sanne Rambags.

Op de hoogte blijven van al het jazzaanbod in TivoliVredenburg? Schrijf je in voor de jazznieuwsbrief!

Wellicht vind je ook interessant

di 13 nov 2018

Dave Holland - Aziza

feat. Chris Potter, Lionel Loueke & Eric Harland

wo 14 nov 2018

Jazzmeia Horn

vr 16 nov 2018

Tigran Hamasyan

An Ancient Observer

zo 17 mrt 2019

An Evening with Branford Marsalis

Transition presents

wo 20 mrt 2019

Mammal Hands

vr 10 mei 2019

Brad Mehldau Trio

Cookie

Wij maken gebruik van cookies om je website- bezoek 'slimmer' te maken en omwille van statistieken.

Klik op onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.

Akkoord