Zaal open
Aanvang
Programma

Laura Mvula, Michel Camilo & Tomatito, Melanie de Biasio, Arp Frique & Family feat. Ronald Snijders, Bugge Wesseltoft/Dan Berglund/Magnus Öström – Rymden, Metropole Orkest & Donny McCaslin feat. Jason Lindner, ECM Since 1969 met Enrico Rava Sextet, Mathias Eick Quintet, Shai Maestro Trio, Kit Downes en Elina Duni (solo), Kamaal Williams, Jonah Nilsson, Theon Cross Fyah, Erik Friedlander’s Throw A Glass feat. Uri Caine, Nubya Garcia, Bob Reynolds Quartet, MiXMONK (Joey Baron, Bram de Looze & Robin Verheyen), Chris Potter Circuits Quartet feat. Craig Taborn, Tim Lefebvre & Justin Brown, Joachim Kühn – The Melodic side of Ornette Coleman, Tawiah, MCD III, Ashley Henry, Philipp Rüttgers, Utrechtse Jazz Archipel performing Carla Bley, Harmen Fraanje & Arve Henriksen, Marutyri, Beraadgeslagen, Sun Mi-Hong Quintet en Sanne Rambags Trio.

Locatie
TivoliVredenburg
Attend
Facebook-event
Line-up
Laura Mvula

De Britse zangeres Laura Mvula werd in 2013 opgenomen in BBC’s toonaangevende “Artists To Watch” lijst. Daarna nam haar carrière een vogelvlucht. In korte tijd groeide ze uit tot een sterke podiumpersoonlijkheid en combineert in haar aanstekelijke nummers moeiteloos soul, pop, gospel en jazz. Haar debuutalbum Sing Me To The Moon stond vrijwel direct in de Britse album top 10 en werd genomineerd voor de prestigieuze Mercury Price. De plaat werd een jaar later ook nog heropgenomen en uitgebracht met het voltallige Metropole Orkest. Door privéomstandigheden werd het tweede album The Dreaming Room een stuk donkerder en persoonlijker. Maar juist op kwetsbare momenten klinkt Mvula het sterkste.

Laura Mvula – zang
Troy Miller – drums
Oli Rockberger – keys, backing vocals
Yolande Charles ​- bas

Michel Camilo & Tomatito

Twee legendes uit de latin jazz op één podium! Michel Camilo maakte naam als pianist bij Tito Puente en Paquito D’Rivera en later met zijn eigen jazztrio, Tomatitio leerde het vak bij meester Paco De Lucia. Eind jaren ’90 begon een langdurige samenwerking, waar inmiddels drie albums uit voort zijn gevloeid. De laatste, Spain Forever, staat vol met spannende interpretaties van Charlie Haden, Ennio Morricone, Erik Satie, Chick Corea en Django Reinhardt. Op het podium gaat deze diversiteit en virtuositeit samen met een hoop speelplezier. Of zoals Jazzism schreef over hun concert op North Sea Jazz in 2013, de laatste keer dat ze in Nederland te zien waren, “Ook later in de set speelden ze als vier handen op een buik: sterk ritmisch, strak melodieën dubbelend en altijd elkaar de ruimte gevend om te improviseren. Jazz van de bovenste plank.”

Michel Camilo – piano
Tomatito – gitaar

Melanie de Biasio

De Belgische zangeres Melanie De Biasio is een eigenzinnige artieste die op virtuoze wijze laveert tussen jazz, electronica en pop. Met haar Nina Simone-achtige stemgeluid en originele composities (haar ep Blackened Cities (2016) bestaat uit een nummer van 25 minuten) mag ze vele boegbeelden tot haar fans rekenen. Zoals BBC Radio-dj Gilles Peterson, die haar een van de meest opwindende artiesten in de jazzwereld noemt, maar ook Radiohead-drummer Phil Selway en Jools Holland. In 2017 verscheen haar nieuwe album Lilies, dat door Written in Music wordt beschreven als ‘een erg eigenzinnig album waarmee ze het bewijs levert van integriteit en een artistiek rijpingsproces’.

Melanie de Biasio – vocals/fluit
Aarich Jespers – drums/percussie
Axel Gilain – bas/gitaar/backing voacls
Matthieu Van – piano/synths/backing vocals

Arp Frique & Family

Welcome to the colorful world of Arp Frique! Arp Frique is het exotische en funky project van Niels Nieuborg, Hij laat zich inspireren door de Caribische en Afrikaanse muziekscenes en heeft op zijn album dan ook de nodige gastbijdrages van een aantal internationale grootheden uit deze scenes zoals de Kaapverdische legende Americo Brito en de Nigeriaanse saxofonist Orlando Julius. Op Transition deelt het podium met een kleurrijke band, waaronder ook een Nederlandse legende; fluitist Ronald Snijders. Snijders combineert sinds de jaren ’60 zeer succesvol traditionele Surinaamse muziek (kaseko en kawina) met jazz, funk en pop. Verwacht een stomende, eclectische en dansbare aftrap van het Ronda programma!

Arp Frique – bandleider
Ronald Snijders – fluit
+ tbc

Bugge Wesseltoft, Dan Berglund & Magnus Öström: Rymden

De Noorse pianist Bugge Wesseltoft werd begin jaren ’90 bekend door zijn laidback nujazz, maar maakte daarna vele uitstapjes. Zo speelde hij traditionelere jazz met Jan Garbarek, zocht hij samen met technoproducer Henrik Schwarz de vrijheid op van elektronische muziek en verkende hij solo neoklassieke werken. Maar een opzwepend pianotrio mistte nog op zijn CV, vandaar een gloednieuw project genaamd Rymden. Naast Wesseltoft staan op het podium niemand minder dan Dan Berglund en Magnus Öström, twee oerleden van het Zweedse Esbjörn Svensson Trio. Tien jaar na het tragische overlijden van Esbjörn Svensson wordt zijn sound door dit nieuwe trio springlevend gehouden. Het debuutalbum verschijnt in februari, hun Nederlandse livedebuut in april op Transition!

Bugge Wesseltoft – piano, keys
Dan Berglund – bas
Magnus Öström – drums

Metropole Orkest & Donny McCaslin

Tenorsaxofonist Donny McCaslin was in de jazzkringen al langer bekend als fenomenaal bandleider, maar kreeg bredere aandacht door David Bowie’s laatste album Blackstar, waar hij samen met medejazzmusici als Jason Lindner en Mark Guiliana een grote rol op speelde. De onuitwisbare indruk die Bowie op hem maakte als bandleider tijdens de opnames van Blackstar nam McCaslin mee als inspiratie voor zijn nieuwe album Blow, waar rock, electronica en jazz op samen komen. Ook het grootse denken van Bowie zal ongetwijfeld indruk gemaakt hebben, want op Transition speelt McCaslin werk van zijn nieuwe album samen met het voltallige Metropole Orkest. Daarnaast spelen nog een aantal interessante musici uit zijn eigen kring mee, zoals toetsenist Jason Lindner, die furore maakte met zijn eigen project NOW vs NOW.

Metropole Orkest
Donny McCaslin – sax
Jason Lindner – keys

ECM Since 1969

Het Duitse platenlabel ECM staat al 50 jaar aan de top van de modern gecomponeerde jazz en klassieke muziek en hun artiesten zijn graag geziene gasten in TivoliVredenburg. Vandaar een uitgebreid programma om het ECM jubileumjaar te vieren met het sextet van de Italiaanse trompettist Enrico Rava, een show in het teken van zijn tachtigste verjaardag, de Noorse trompettist Matthias Eick, de recent op ECM getekende pianist Shai Maestro, organist Kit Downes die op het orgel van de Grote Zaal speelt en zangeres/pianiste Elina Duni met een solo optreden.

Kamaal Williams

Met slechts één album op hun naam viel het duo Yussef Kamaal in 2017 alweer uit elkaar. Het rouwproces duurde echter niet lang want toetsenis Kamaal Williams pakte meteen door met een nieuw trio onder zijn eigen naam. Eerder dit jaar verscheen The Return, een plaat die verder gaat waar Yussef Kamaal gestopt was; een vurige blend van jazz, funk, soul en Britse garage en brokenbeats. Met zijn soepele grooves met complexe beats zoekt Kamaal Williams de verbinding tussen Britse collegas als Shabaka Hutchings en het werk van Flying Lotus en Thundercat aan de andere kant van de oceaan.

Kamaal Williams – keys
Josh McKenzie – drums
Pete Martin – bas

Jonah Nilsson

In 2014 bracht het fusionjazztrio Dirty Loops hun zeer gewaardeerde debuutalbum Loopified uit, maar na een uitgebreide wereldtournee besloten ze, al dan niet tijdelijk, hun eigen weg te gaan. Zo ook zanger en toetsenist Jonah Nilsson, die nu onder zijn eigen naam verder gaat. Eerder dit jaar verscheen zijn eerste solowerk, de vrolijke single Coffee Break met niemand minder dan bassist Richard Bona. Nilsson belooft snel met nieuw werk te komen, maar wanneer en in welke vorm is vooralsnog onbekend. We laten ons verrassen!

Jonah Nilsson – keys
Kefa Figaro – drums
Tobias Grenholm – bas
Kristian Kraftling – second keys

Theon Cross Fyah

Uit de spannende Britse jazzscene springt een naam met een bijzonder instrument; tubaspeler Theon Cross. Twee keer was hij op Transition te zien met zijn band Sons of Kemet (met o.a. Shabaka Hutchings in de gelederen), maar net als vele van zijn Britse collega’s heeft hij ook onder zijn eigen naam een band samengesteld. In 2015 werden we al warm gemaakt met een ep’tje Aspirations, maar binnenkort verschijnt ook een full length, met in de gelederen Nubya Garcia en Moses Boyd, beiden geen onbekenden op Transition.

Theon Cross – tuba
+ line-up tbc

Erik Friedlander’s Throw A Glass feat. Uri Caine

Friedlander bespeelt een instrument dat helaas maar weinig te horen is in de jazz; cello. De Amerikaanse cellist is waarschijnlijk het meest bekend van zijn werk met avantgardeicoon John Zorn, maar houdt er ook een interessante carrière als bandleider op na. Zijn nieuwste wapenfeit is het kwartet Throw A Glass, samen met drie andere prominenten uit de New Yorkse scene; Uri Caine op piano, Mark Helias op bas en Ches Smith op drums. Op het debuutalbum Artemisia van deze bezetting staat de “brain bending, mind-altering substance” absinth centraal. Volgens Friedlander staat het album vol met “hypnotic meditations on obsessions, and tracks that chase euphoria”

Erik Friedlander – cello
Uri Caine – piano
Mark Helias – bass
Ches Smith – drums​

Nubya Garcia

Naast Ashley Henry staat dit jaar nog een spannende Londense jazznaam op het programma; tenorsaxofoniste Nubya Garcia. Garcia is een spin in in het web in deze scene; zo speelt ze op maar liefst vijf van de negen tracks op de compilatie We Out Here, die werd samengesteld door Shabaka Hutchings. De jazz van Garcia is een blend van de gospel, latin en soul die ze vanuit huis mee kreeg en de grime, garage en dub uit het Londense nachtleven. Dit leverde onder meer de spannende ep When We Are op.

Nubya Garcia – sax
+ tbc

Bob Reynolds Quartet

De Amerikaanse saxofonist Bob Reynolds toerde de afgelopen jaren intensief met Snarky Puppy en John Mayer, maar wist tussendoor ook nog acht albums onder zijn eigen naam uit te brengen. Begin dit jaar verscheen het album Quartet, zijn tweede album met een “traditioneel” jazzkwartet. Deze bezetting toerde al een paar jaar samen en waren op het podium zo goed op elkaar ingespeeld dat ze besloten dit album in de studio voor publiek op te nemen, wat het geheel een organisch geluid geeft. Wie overigens verder benieuwd is naar Reynolds’ werkwijzen kan zich abonneren op zijn inmiddels befaamde Youtube kanaal, waar hij met enige regelmaat een kijkje achter de schermen geeft!

Bob Reynolds – sax
Ruslan Sirota – piano
Janek Gwizdala – bas
Chaun Horton – drums

MiXMONK (Joey Baron, Bram De Looze & Robin Verheyen)
De Amerikaanse slagwerker Joey Baron (John Zorn/Bill Frisell) bundelt in dit trio zijn krachten met de twee grootste Belgische talenten van de jongste twee generaties: saxofonist Robin Verheyen en pianist Bram De Looze. Robin is in Nederland gekend door zijn aandeel in het Narcissus quartet en samen met Tom Barman in TaxiWars, Bram vooral door LABtrio. Naar aanleiding van de eeuwviering van de geboortedag van de grote Thelonious toerde het trio in 2017 met Monk-repertoire, waaruit een langdurige samenwerking voortvloeide. In maart 2019 verschijnt het debuutalbum van dit trio met naast stukken van Monk ook eigen materiaal.
Joey Baron – drums
Bram de Looze – piano
Robin Verheyen – sax
Chris Potter Circuits Quartet feat. Craig Taborn, Justin Brown & Tim Lefebvre

“Potter is growing into one of the major saxophonists of today. He is an astonishingly confident and full-bodied player and shows prowess on any of his chosen horns, each of which he plays in a muscular post-bop manner that are full of surprising twists,” aldus Penguin Guide to Jazz. Potter is de afgelopen jaren zeer actief bezig geweest als vaste sideman van bassist Dave Holland en onder zijn eigen naam op ECM. Waar zijn ECM werken vooral concentreerden op akoestische jazz gooit Potter het met een nieuw kwartet over een andere boeg. Met Craig Taborn op fender, Justin Brown op drums en Tim Lefebvre op bas verkent dit trio juist de elektrische hoek. Rondom Transition verschijnt het debuut van deze bezetting!

Chris Potter – sax
Craig Taborn – fender rhodes/piano
Justin Brown – drums
Tim Lefebvre – bas

Harmen Fraanje & Arve Henriksen

Helaas heeft Wolfert Brederode wegens een conflict in het schema moeten afzeggen. Gelukkig hebben we een waardige vervanger gevonden waarmee we in de ECM sferen blijven; de Nederlandse pianist Harmen Fraanje met de Noorse trompettist Arve Henriksen. Fraanje debuteerde dit jaar op ECM Records met het Mats Eilertsen trio album And Then Comes The Night. Henriksen bracht als sideman van o.a. Tigran Hamasyan en Trygve Seim en onder zijn eigen naam (het in 2008 verschenen Cartography) meerdere albums uit op het label. Het duo kent elkaar al jaren, maar door hun drukke schema’s kwam het nooit eerder van een samenwerking. Op Transition staan ze eindelijk voor het eerst samen op het podium en gaan hier al improviserend aan de slag.

Harmen Fraanje – piano
Arve Henriksen – trompet

Joachim Kühn solo

De Duitse pianist Joachim Kühn wordt binnenkort 75 en viert dit met een solotournee. Door de jaren heen speelde hij met grote internationale namen als Billy Cobham, Michael Brecker, Archie Shepp en Joe Henderson, Nederlandse musici als Jan Akkerman en Pierre Courbois en bracht hij een aantal prachtige solowerken uit. Centraal tijdens deze solotournee staat het werk van saxofonist Ornette Coleman, waarmee hij onder meer de inmiddels befaamde liveplaat Colors: Live from Leipzig (1996) uitbracht. Verwacht dus werk van een legende door een legende!

Tawiah

Tawiah – een van de meest opvallende zangeressen uit de inspirerende londense jazz scene – komt op Transition met een solo/duo set met Mike Haldeman. Met deze setup gooide ze hoge ogen op de meest recente editie van Winterjazz in New York. Daar was ze onderdeel van een avond gecureerd door Gilles Petterson, die haar jaren geleden al eens tot talent van het jaar doopte. Tawiah kan met een enorm palet aan vocale mogelijkheden – van een subtiele scat tot een volle en kleurrijke toon – met alleen al haar stem, de luisteraar solo bij de strot grijpen. Met subtiele loops, en beats bouwt ze haar eigen universum van pakkende songs. Indrukwekkende liedjes over (en met samples van) haar 100-jarige oma. Maar ook quasi grappige als Don’t Hold Your Breath … (if you wait for me to love you, you will die) geven tegelijk diepte als ontspanning aan haar act. Tawiah is het talent voorbij, hier staat iemand van dezelfde school als Adele en Amy Whinehouse, die wel eens dezelfde status kan bereiken.

MDC III

Dit jonge Belgische trio MDC III is een van de vele projecten van de hyperactieve saxofonist Mattias De Craene (Nordmann). Een vrij uitzonderlijk trio, van één rietblazer met twee drummers: Simon Segers (De Beren Gieren, Stadt, Black Flower,…) en Lennert Jacobs (The Germans, Hong Kong Dong). Beiden toverende meest te gekke ritmes uit hun drums en percussie en Segers doet daar nog een fikse scheut elektronics bovenop. Samen brengen ze muziek in zijn meest vrije vorm: het ene moment subtiel en introspectief, iets later uiterst extatisch met bezwerende tribale patronen.Eind 2018 presenteerden ze hun debuutalbum Dreamhatcher. Een blauwdruk van het avontuur, de vrijheidsdrang en vooral ook de muzikale gekte die de huidige Belgische jazz zo kenmerkt. MDC III, full blown weirdness, een grillig en meesterlijk geestverruimende band.

Mattias De Craene – saxen/drones/fluit
Simon Segers – drums/percussie/electronics
Lennert Jacobs – drums/percussie

Ashley Henry

De afgelopen jaren waren op Transition al enkele interessante namen uit de Britse jazzscene te zien zoals Shabaka and the Ancestors, Sons of Kemet en Binker & Moses. Die lijst krijgt dit jaar aanvulling met enkele nieuwe gezichten, waaronder pianist Ashely Henry. Henry (1991) is van de nieuwe generatie jazzartiesten die zijn invloeden haalt uit zowel hiphop (Madlib, J Dilla) als de jazzgrootmesters (Thelonius Monk en Herbie Hancock). Dat leverde het groovende album Ashley Henry’s 5ive (2016) en de ep Easter (2018) op. Eind dit jaar volgt een nieuw album!

Ashley Henry – keys
Jordan Hadfield – drums
Fergus Ireland – bas

Philipp Rüttgers – Twists of H.C. Andersen

De van origine Duitse pianist/componist Philipp Rüttgers mocht afgelopen jaar de prestigieuze compositieoopdracht van North Sea Jazz schrijven en uitvoeren. Dat werd een compositie waarbij de fantasiewereld van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen centraal staat. Een project met een kritische kijk op onze huidige samenleving vanuit het perspectief van een sprookje. Dit voert Rüttgers uit samen met de Britse zangeres Heidi Heidelberg, Oene van Geel op viool, cellist Pau Solo Masafrets en Yonga Sun op drums.

Philipp Rüttgers – piano
Heidi Heidelberg – vocalen
Oene van Geel – viool
Pau Sola Masafrets – cello
Yonga Sun – drums

Marutyri

De 8-koppige Rotterdamse formatie Marutyri maakt een opzwepende mix van funk, fusion, jazz en r&b. Niet voor niets worden ze qua sound met enige regelmaat vergeleken met Snarky Puppy. De band kreeg kort na het oprichten een award van NPO Soul & Jazz voor ‘Beste Talent’ en bracht twee albums uit op Challenge Records.

Utrecht Jazz Archipel performing Carla Bley

De Utrecht Jazz Archipel is een collectief van negen Utrechtse jazzmusici uit verschillende generaties met uiteenlopende muzikale achtergronden. Op verzoek van Transition, in de lijn van het 50 Years of ECM programma, speelt de Archipel tijdens het festival stukken van de legendarische pianiste Carla Bley. Carla Bley’s muziek is gemakkelijk te herkennen door de combinatie van nauwgezette constructie en schoonheid, maar haar muziek bevat tegelijkertijd ook een non-conformistische tegendraadsheid en humor. De Archipel geeft hun eigen invulling aan een selctie werken uit het enorme oeuvre van Bley, onder meer met classics als Ida Lupino, de ballad Utviklingssang, het humorvolle “Battleship” en recenter werk.

Ad Colen  – tenor-, sopraan-, baritonsaxofoon
Kika Sprangers – alt- , sopraansaxofoon
Marc Scholten – altsaxofoon, basklarinet
Bert Lochs – trompet, bugel
Gerben Klein-Willink – trompet, bugel
Kees Adolfsen – trombone
Dion Nijland – bas
Mees Siderius – drums
Paul Maassen – piano

Beraadgeslagen

Beraadgeslagen is een losgeslagen duo gevormd door Fulco Ottenvanger (De Beren Gieren, STADT) op toeten en Lander Gyselinck (LABTrio. STUFF.) op drums. Het recent verschenen debuutalbum Duizeldorp is al een experimentele mix van jazz, electronica en hiphop, maar vooral op het podium ontpopt het duo zich tot een ontregelde, aanstekelijke en energieke livemachine.

Fulco Ottenvanger – toetsen
Lander Gyselinck – drums

Young VIPs: Sun-Mi Hong Quintet + Sanne Rambags Trio

Ook dit jaar biedt Transition weer podium aan de Young VIPs. Deze jaarlijkse tournee met twee jonge, vooruitstrevende bands wordt geselecteerd door de programmeurs van de Nederlandse jazzpodia. Dit jaar zijn dat drummer Sun-Mi Hong en zangeres Sanne Rambags. Voor hun concert op Transition bundelen ze hun krachten, waarbij soms het kwintet, soms het trio, maar nog vaker een mix van beiden op het podium staan.

Sun-Mi Hong Quintet:
Sun-Mi Hong – drums
Alessandro Fongaro – bas
Young Woo Lee – piano
Nicolo Ricci – ternorsax
Alistair Payne – trompet

Sanne Rambags Trio:
Sanne Rambags – zang
Nathan Wouters – contrabas
Hakon Aase – viool

Transition Festival 2019

Jazzfestival i.s.m North Sea Jazz

Geweest

Bekijk hier het blokkenschema.

Transition werd (naast o.a. North Sea Jazz) door 3VOOR12 benoemd tot een van de “vijftig belangrijkste festivals van Nederland” en is na drie edities niet meer weg te denken uit het Nederlandse festivallandschap. Op 6 april 2019 verwelkomt TivoliVredenburg weer enkele duizenden jazzliefhebbers uit het hele land, op zoek naar nieuwe, favoriete musici binnen de jazz en geïmproviseerde muziek. Meer informatie over de artiesten is te vinden op transitionfestival.nl.

Op de hoogte blijven van al het jazzaanbod in TivoliVredenburg? Schrijf je in voor de jazznieuwsbrief!