Naar agenda
vrijdag 14 september 2018

Nacht van de Dictatuur 2018

Met o.a. techblogger Jamie Bartlett (UK)

12,50

prijzen zijn inclusief servicekosten

aanvang
20:00
zaal open
19:30
dictatuurpolitiekinternetdemocratie

De dictatuur lijkt in het vrije westen ver weg. We zijn vrij om te doen wat we willen, delen onze levens online en zijn meer op de hoogte van globale ontwikkelingen dan ooit tevoren. Maar hoe vrij zijn wij werkelijk? Anno 2018 kent de dictatuur meer verschijningsvormen dan enkel die van de klassieke militaire leider die met hulp van zijn leger macht uitoefent over zijn volk. Op internet houden slimme algoritmes ons gevangen en belemmeren zij de vrije uitwisseling van informatie. Maar wat betekent dit voor ons democratisch proces? Zijn de technerds en de steenrijke ondernemers uit Sillicon Valley de dictators van de toekomst?

Tijdens de Nacht van de Dictatuur nemen we het begrip dictatuur - in al haar verschijningsvormen - onder de loep. Met o.a. een lezing van de Britse publicist en onderzoeker Jamie Bartlett.

Jamie Bartlett
Jamie Bartlett is directeur bij The Center For Analysis of Social Media, tech-blogger voor o.a The Spectator en The Telegraph en schrijver van diverse boeken over technologie en het internet. In april jl. verscheen zijn meest recente boek The People vs Tech, waarin hij beschrijft hoe ons fragiele politieke systeem wordt bedreigd door de digitale revolutie.

Door onze ongevraagde omarming van de technologie stort de democratie langzaam ineen. In zijn lezing beantwoordt Bartlett cruciale vragen over de digitale dictatuur: verliezen we onze vrije wil als burger door allesbepalende algoritmen? Wat betekent de technologische revolutie voor onze democratie en voor ons overheidssysteem? Wat kunnen we hiertegen doen?

Benieuwd naar het volledige verhaal? De eerste 75 kaartverkopers ontvangen het boek The People vs Tech gratis.

Over de Nacht van de Dictatuur
De Nacht van de Dictatuur is het jaarlijkse evenement waarbij onderdrukking en dictaturen centraal staan en is in het leven geroepen om op een andere manier aandacht te besteden aan vrijheid, democratie en de rechtstaat. De Nacht is ontstaan als tegenhanger van de Dag van de Democratie, die door de VN is uitgeroepen op 15 september. In 2010 werd De Nacht voor het eerst georganiseerd door ProDemos in Den Haag. Sinds 2016 doen ook Arminius (Rotterdam) en De Balie (Amsterdam) mee.

Wellicht vind je ook interessant

ma 10 sep 2018

Tv-series ontleed: The Americans

za 15 sep 2018

Waanzin Festival

Baas in eigen brein

wo 17 okt 2018

Zero Waste

Stad van Morgen #3

Cookie

Wij maken gebruik van cookies om je website- bezoek 'slimmer' te maken en omwille van statistieken.

Klik op onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.

Akkoord