zaterdag 11 september 2021

Gaudeamus: Saturday Night 2021

Coronatoegangsbewijs nodig

geweest
18:45
zaal open
19:30
aanvang
01:45
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

uitvoerenden

Khyam Allami
Niels Broos
Postland + Ben van Bueren
Genevieve Murphy
Pentacle
Black Page Orchestra

locatie
TivoliVredenburg
zaterdag 11 september 2021

Gaudeamus: Saturday Night 2021

Coronatoegangsbewijs nodig

geweest

Om dit programma te bezoeken heb je naast een toegangsticket ook een coronatoegangsbewijs (een vaccinatie-, test- of herstelbewijs) nodig, omdat hier geen 1,5 meter afstand gehouden wordt. Het coronatoegangsbewijs kan getoond worden via de CoronaCheck-app of op papier. Heb je daarover vragen, kijk dan even op deze pagina.

Saturday Night is alles waar Gaudeamus voor staat samengebald op één avond. Met één ticket struin je door de bovenzalen van TivoliVredenburg én daarbuiten langs genres en kunstvormen. Van psychedelische orgelmuziek en weerbarstige composities tot dwarse pop en experimentele elektronische muziek in surround sound.

 • Niels Broos

  De veelzijdige toetsenist en producer Niels Broos had zijn vingers in de pap van talloze spannende projecten op het grijze gebied tussen hiphop, elektronica en jazz. Vanavond presenteert hij een gloednieuw project voor niet minder vijf synthesizers – bespeeld door hemzelf, Mitchel van Dinther alias Jameszoo, Tony Roe van Tin Men and the Telephone, Wiboud Burkens en Jarno van Es. Mét spectaculair lichtplan door Freek Ros, die werkte met The Kyteman Orchestra en De Staat.

 • Sabr Ensemble

  Nieuw ensemble van de Iraanse componist Farid Sheek met de Russiche cellist Maya Friedman, de Nederlandse harpist Doriene Marselje en de Iraanse operazanger Mohsen Masoumi. Invloeden uit de westerse (hedendaags) klassieke traditie én eeuwenoude Perzische muziek vinden elkaar in een eclectisch, weemoedig maar toch hoopvol geluid.

 • Francesca Ajossa & Yu Oda

  De jonge Italiaanse organist Francesca Ajossa is welbekend met het klassieke orgelrepertoire, maar trapt tijdens Gaudeamus 2021 de Saturday Night af in de Nicolaïkerk met experimentele stukken voor orgel en elektronica. Muziek van Roché van Tiddens en Gaudeamus Award-genomineerde Matthew Ricketts. Componist Yu Oda van de band Plastiklova neemt ook plaats achter het orgel voor een uitvoering van een stuk van hem.

 • Khyam Allami

  De Iraaks-Britse componist en onderzoeker Khyam Allami streeft ernaar de wereld van experimentele muziek en de fundamenten van Arabische muziek samen te brengen. Vanavond presenteert hij Apotome: muzieksoftware die hij zelf bouwde om de culturele vooringenomenheden van gangbare muzieksoftware en de politieke en sociale gevolgen daarvan te doorbreken.

 • Postland + Ben van Bueren

  Componist Ben van Bueren en het gloednieuwe Utrechtse ensemble Postland slaan de handen ineen om de waarden en stijlelementen uit de popmuziek te combineren met de ambacht en virtuositeit van een hedendaags ensemble. Licht ontregelende, hedendaagse, tegen pop aanschurende composities leiden het publiek langs ingeloste verwachtingen en onverwachte afslagen: een comfortabele uitdaging.

 • Genevieve Murphy

  De Schotse componist Genevieve Murphy combineert performance- en visuele kunst met hedendaagse klassieke muziek. In het theatrale concert I Don’t Want To Be An Individual All On My Own recreëert ze een ‘typisch’ verjaardagsfeestje uit haar jeugd, met een band met zwaargewichten uit de Amsterdamse muziekscene: Andy Moor, Marta Warelis, John Dikeman and Henning Luther.

 • Black Page Orchestra

  Het Weense Black Page Orchestra, vernoemd naar een compositie van Frank Zappa, richt zich op radicale en compromisloze nieuwe muziek. Tijdens de Saturday Night spelen ze composities die allemaal in het teken staan van duisternis. Muziek van Award-genomineerde Jenny Beck, Award-winnaar uit 2017 Aart Strootman, Andys Skordis en Alessandro Baticci.

 • Pentacle Surround Sound: Guenter Råler

  De Italiaanse dj, producer en visuele kunstenaar Irene Cassarini verkent onder haar alias Guenter Råler experimentele clubmuziek en post-digitale esthetiek. In het Pentacle Surround Sound System brengt ze Shadow Index, een audiovisuele performance gericht op het verkennen en uitdagen van gender, identiteit en zelfrepresentatie met digitale tools. Co-commissie van Gaudeamus met Creative Coding Utrecht.

 • Surround Sound: AGNUS X LEDEN

  AGNUS X LEDEN is het nieuwe project van geluidskunstenaar Daniele Fabris (LEDEN) en saxofonist Laura Agnusdei. Agnusdeis virtuoze akoestische klankverkenningen gaan in de Pentacle Surround Sound System realtime in dialoog met Fabris’ zelfgebouwde digitale instrumenten in experimentele ambient met een onverwachte emotionele lading.

 • Pentacle Surround Sound: Fedde ten Berge

  Geluidskunstenaar, instrumentenbouwer en artistiek coördinator van STEIM Fedde ten Berge is gefascineerd door machinelogica en muzikale patronen. Hij bouwde en programmeerde al talloze live bespeelbare geluidsinstallaties en presenteert er vandaag twee in het – tevens door hemzelf gebouwde – Pentacle Surround Sound System: de PRP (Pseudo Random Pulse)-Voyager en de Thrice Truncated Triangle.

 • Quatuor Bozzini & 7090

  Het Canadese strijkkwartet Quatuor Bozzini is al jaren een graag geziene gast op Gaudeamus. Het avontuurlijke en radicale kwartet, nauw verbonden met de hypercreatieve hedendaagse scene in Montréal, streeft ernaar de grenzen van wat een strijkkwartet kan doen telkens weer een beetje te verleggen. In dit concert spelen ze wereldpremières van de “brilliant musical scientist” componist en videokunstenares Nicole Lizée en Gaudeamus Award-winnaar 1994 Richard Ayres. Ayres breidt het kwartet uit met het Nederlandse duo 7090: Nora Mulder op piano en Koen Kaptijn op euphonium. Ook klinkt er muziek van de beeldhouwer, visuele kunstenaar, musicus en componist Kim Farris-Manning.

 • Anna voor de Wind

  Klarinettist Anna voor de Wind speelt twee speciaal voor haar geschreven stukken. Componist Giuliano Bracci liet zich voor zijn stuk My voice is in my Hands inspireren door de Envelope Poems van Emily Dickinson: korte gedichten op gerecyclede enveloppen, geadresseerd aan niemand en tegelijk aan iedereen. Componist Trevor Grahl maakte met Voor de Wind en animator Jiri Trnka de muziekfilm Ruka: de onderdrukking van de kunstenaar verklankt in fluisterende en grommende muziek.

 • Kluster5

  Het eclectische en eigenzinnige ensemble Kluster5 heeft als missie nieuwe muziek voor een groot publiek aantrekkelijk te maken. In hun nieuwe theatrale performance Perceived Reality onderzoeken ze samen met componisten Celia Swart en Alexandre Kordzaia de vloeibaarheid van de werkelijkheid. Welke versie van de werkelijkheid zie jij? Durven we in deze tijden van social media en politieke onrust de confrontatie met de werkelijkheid nog wel aan?

 • Kaja Draksler Octet

  De Sloveense pianist Kaja Draksler is al jarenlang een van de spilfiguren van de Amsterdamse geïmproviseerde muziek. Ze richtte haar Octet op met verschillende andere kernfiguren uit die scene. Vanavond spelen ze werk van hun laatste album Out of Stars, gebaseerd op gedichten van de Amerikaanse dichter Robert Frost. Vrijelijk vloeiende muziek waarin de natuur met haar bossen en beken bijna voelbaar aanwezig is.

 • LSB

  Met behulp van het archiefmateriaal van Gaudeamus presenteert LSB (Lunetten Shadow Banking) een hyperactieve raamvertelling. Audio-visueel gegriezel met raps, noise, hardcore kicks en kapitalistische weemoed. Geïnspireerd door de experimentele muziek van vorige eeuw creëren ze een hedendaags sprookje. Recentelijk brachten zij een cassette uit op het Haagse label Off Center.

 • Loma Doom

  Loma Doom, een echte radio veteraan van verdraaide en betoverende geluiden. Of je nu haar muzikale activiteiten ervaart of die met betrekking tot haar hedendaagse kunstpraktijk, nieuwsgierigheid is een belangrijk aspect dat Femke Dekker (echte naam) kenmerkt. Voor het Gaudeamus festival bracht Loma Doom twee dagen door in het archief van Gaudeamus en baande zich een weg door platen, cassettes en cd’s. Op zoek naar een thema, bladerde ze door het archief om moderne en hedendaagse vrouwelijke componisten boven water te halen. Zoals met zoveel archieven zijn de vrouwen in de collectie ver in de minderheid. Gelukkig stellen uitnodigingen voor dit soort archiefonderzoek Dekker in staat haar interesse in het ontsluiten van archieven in te zetten voor ongehoorde geluiden en beelden. Door ze onder de aandacht te brengen van een breder publiek, hoopt Dekker niet alleen nieuwe stemmen uit het verleden te introduceren, maar ook een dialoog op gang te brengen over archivering zelf. De werktitel voor haar optreden is ‘Improvisatie met 9 vrouwelijke componisten waar ik nog nooit van had gehoord’ en zal bestaan uit een geluidscollage DJ-set die het werk van enkele geweldige componisten fragmentarisch zal belichten.

 • The Well-Sorted Disklavier

  Heb je je ooit afgevraagd hoe Bachs muziek zou klinken als ze nóg strikter de logica zou volgen? Tijdens The Well-Sorted Disklavier van Wilf Amis en Hugo Bell wordt Johann Sebastian Bachs Das wohltemperierte Klavier – een van de eerste stukken ooit geschreven waarin logica het primaire ordenende principe is – uit elkaar gehaald, gehusseld en noot voor noot weer in elkaar gezet volgens de verborgen esthetische principes van een algoritme. The Well-Sorted Disklavier is het winnende stuk van de Conlon Foundation’s Disklavier Plus Competition 2021.

LET OP: Het tijdsschema en volledige programma van de avond kunnen onderhevig zijn aan last-minute veranderingen.