zondag 10 april 2022

De Luistercarrousel

Leer opnieuw luisteren met celliste Karoun Baghboudarian en saxofoniste Femke IJlstra

Talks, colleges, festivals en meer

Ons kennis & debatprogramma

14:30
zaal open
15:00
aanvang
17:00
verwachte eindtijd

Tijden zijn onder voorbehoud.

programma

Annemieke Huls
Peter Henk Steenhuis
Karoun Baghboudarian
Femke IJlstra

locatie
zondag 10 april 2022

De Luistercarrousel

Leer opnieuw luisteren met celliste Karoun Baghboudarian en saxofoniste Femke IJlstra

Dit is het verplaatste programma van 6 december 2021. Tickets blijven geldig voor deze nieuwe datum. Er is een e-mail met meer informatie gestuurd naar de ticketkopers. 

‘Actief luisteren’, daar draait alles om in dit luisterexperiment. Want muziekbeleving zit voornamelijk tussen de oren. Hoe beïnvloeden verschillende luisterfilters jouw perceptie van de muziek? Laat je meevoeren in een carrousel vol zinnelijke, zintuiglijke, zinrijke en zinvolle luisterperspectieven. Ontdek het luisterspektakel in je hoofd!

Afgelopen jaren maakten altvioliste Annemieke Huls en journalist Peter Henk Steenhuis in TivoliVredenburg het achtdelige programma Zin in muziek; leren luisteren met andere oren. Voor hun serie baseerden Huls en Steenhuis zich op vier verschillende betekenissen van Zin, zoals toenmalig Denker des Vaderlands, René Gude, het begrip opsplitste om het handen en voeten te geven. Gude sprak over Zinnelijk, dat is de lijfelijke kant van het begrip zin; over Zintuiglijk, dat is de esthetische kant; over Zinrijk, dat is de begripsmatige kant ervan, en ten slotte over Zinvol, dat is de doelmatige kant ervan.

Er werkten zo’n 15 vooraanstaande musici mee aan de avonden in TivoliVredenburg en interviews in dagblad Trouw, waaronder violiste Diamanda Dramm, pianist Hannes Minnaar en Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki. Tot corona roet in het eten gooide. De laatste avonden werden uitgesteld en uitgesteld. Nu is het moment eindelijk daar voor een spetterend slot van de serie, in samenwerking met twee inspirerende musici: celliste Karoun Baghboudarian en saxofoniste Femke IJlstra.

Over de musici
Karoun Baghboudarian is cellodocent aan onder andere de Docent-Muziek-afdeling van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Sinds 2016 is ze daarnaast productieassistent en educatief medewerker bij het Hello Cello Orkest van de Cello Biënnale in Amsterdam. In 2018 richtte ze samen met haar man Rani Elias (trompet) en de Iraanse pianist Setareh Nafisi het MezzopTrio op. Haar muzikale carrière is in Damascus (Syrië) begonnen in 2003, na het afstuderen aan “The Higher Institute of Music” voor cello en gehoortraining. Ze speelde in het Syrian National Symphony Orchestra vanaf de oprichting in 1993 tot 2015. In 2010 heeft zij het Kiddy Orchestra- een unieke avant-garde project- opgericht in Syrië voor kinderen tussen de drie en zeven jaar oud. Nu zet zij haar Kiddy Orchestra project voort in Nederland.

Femke IJlstra is een van ’s lands meest succesvolle saxofonisten. Ze speelt bij vooraanstaande orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Tonhalle Orchester Zürich en maakte concertreizen door de USA, Canada, Azië, Zuid-Amerika en heel Europa. Als soliste trad ze op met o.a. het Noord Nederlands Orkest. Al op de jonge leeftijd van 29 werd zij benoemd als docent op het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Diverse Nederlandse componisten schreven composities voor haar . Femke is oprichter en saxofoniste van het Syrène Saxofoon Kwartet, vormt een duo met pianiste Celia García en is sinds 2020 artistiek leider van het Emmy Verhey-festival in Zaltbommel.

Over de makers
Als maker is altvioliste Annemieke Huls op zoek naar vormen die de beleving van muziek intenser kunnen maken. Zo ontwikkelde ze naast Zin in Muziek mini-klassieke- muziek-voorstellingen voor festival Noorderzon en recent de (COVID proof) Moving Molecules concerten. Annemieke speelt als freelancer onder meer bij het Radio Filharmonisch Orkest, is adviseur voor het Fonds Podiumkunsten en volgt sinds dit seizoen de theaterregie opleiding in Groningen.

Peter Henk Steenhuis is redacteur filosofie Trouw. Samen met voormalig Denker des Vaderlands René Gude publiceerde hij Door het beeld, door het woord. Een paar weken geleden verscheen zijn boek ‘Zin in het alledaagse’.

Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met Trouw-journalist Peter Henk Steenhuis en altvioliste Annemieke Huls. 

Met dank aan de volgende partners: