talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
K.F. Hein Foyer

De Duiders | Waarom buschauffeurs niet meer verdienen dan bankiers

Wetenschappers over het nieuws van de dag

Geweest

Staken is helemaal terug van weggeweest. De afgelopen weken legden boa’s, vuilnisophalers, buschauffeurs, treinmedewerkers en het ziekenhuispersoneel hun werk neer. Ze willen meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. Tijdens de stakingen werd pijnlijk duidelijk hoe essentieel deze beroepen zijn voor onze maatschappij. Een vieze stad vol afval waar de bussen niet rijden en we niet in het ziekenhuis terecht kunnen, daar zit niemand op te wachten. Hoe kan het dat we deze cruciale beroepen niet beter betalen?

Onze Duider is deze keer arbeidseconoom prof. Paul de Beer, bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen (UvA) en directeur van het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging. In zijn boek De mythe van de arbeidsmarkt (2022) pleit hij voor een radicaal andere visie op de arbeidsmarkt. We moeten af van het idee dat de hoogte van ons salaris een natuurlijk gevolg is van vraag en aanbod. Volgens De Beer heeft die mythe de afgelopen decennia geleid tot ongelijkheid, onzekerheid en ontevredenheid bij werknemers. Hoe kan het anders?

Over De Duiders
Heb je behoefte aan scherpe duiding van de actualiteit? Elke maand geeft een wetenschapper tekst en uitleg bij een onderwerp dat het nieuws beheerst. Over de stand van het onderzoek en hoe de wetenschap zich verhoudt tot de politieke en maatschappelijke realiteit. Hoe volledig is de berichtgeving eigenlijk? Het onderwerp van het interview is net zo onvoorspelbaar als het nieuws.

De Duiders is een programma van Studium Generale (Universiteit Utrecht) en TivoliVredenburg. Kijk voor meer informatie over de Duiders op de website van Studium Generale.

Foto: Robert Oosterbroek

Zie ook

De Duiders

Wetenschappers over het nieuws van de dag

Zorgen over de zorg: Wie zorgt er voor de mantelzorger?

Met o.a. cultureel antropoloog Menal Ahmad