‘’Drie uur lang puur geluk.’’

Nu we even niet kunnen genieten van livemuziek, moeten we het voorlopig doen met onze herinneringen. Heb jij iets onvergetelijks meegemaakt in Tivoli, Vredenburg of TivoliVredenburg? Laat het ons  weten!

Deze week delen we het verhaal van Tanja, die in 1984 in Vredenburg werd overweldigd door de Canto Ostinato.

Tanja: ‘’In de eerste helft van 1984 schreef ik mijn eindscriptie. Aangezien ik ervan overtuigd was dat ik dat niet kon, had ik een strak regime ingesteld. Naast het zien van familie en vrienden mocht ik van mezelf 2x per week naar de gratis concerten in Vredenburg. Een mooie gelegenheid om even los te komen en ze lieten bovendien de studiebeurs intact. Meestal liet ik me verrassen door wat werd uitgevoerd en soms vertrok ik muisstil voortijdig.

Vredenburg in de jaren tachtig. 834878 / collectie Het Utrechts Archief.

Volledige overgave
Hoe en of ik me heb voorbereid op het concert die zondag 12 februari weet ik niet meer. Wat ik zeker weet is dat ik nog nooit had gehoord van Simeon ten Holt en zijn Canto Ostinato. Zonder hoge verwachtingen zocht ik een plaats in de Grote Zaal. Wat me de uren daarna overkwam is moeilijk anders te omschrijven dan als verpletterend. Heel veel dichter bij volledige overgave ben ik in mijn leven zelden (zo onverwacht) geweest. Ik had alle ruimte en mijn - voor mijn gevoel overbelaste hersenen - ontspanden zich en resetten bij iedere minimale verandering in het stuk. Drie uur lang puur geluk.

Het opmerkelijk was dat in het eerste kwartier een groot deel van het publiek de zaal verliet. De mensen die wel geraakt werden hingen net als ik half over de stoelen en gaven zich met vaak gesloten ogen over. Bij mij zorgde dat voor een groot gevoel van verbondenheid. Een bijzondere ervaring die ik nog steeds koester.

LP voor 55 gulden
Na afloop van het concert kon worden ingetekend op lp’s van de opname, die in eigen beheer (!) geperst zouden worden. Hoewel het een rib uit mijn lijf was (volgens het bonnetje op de hoes fl. 55) heb ik dat gedaan en heb ik nu als tastbare herinnering de Donemus Disk 003 in mijn bezit. Door mijn ervaring in de zaal de beste uitvoering ooit, met dank aan pianisten Gerard Bouwhuis, Gene Carl, Arielle Vernède en Cees van Zeeland. Met die scriptie is het destijds trouwens goed gekomen. Ook dat was een bijzondere ervaring.''

De lp die nog steeds bij Tanja in de kast staat.

De originele opname van het concert op zondag 12 februari 1984 in Vredenburg is te beluisteren op YouTube: