Tips van de jazzprogrammeurs

Een greep uit het werk van Chick Corea

Guy van Hulst:
"Een wereldberoemde pianist met een hele lange carrière in de internationale voorhoede van de jazz, heeft logischerwijs ook een enorme discografie. Waar te beginnen bij Chick Corea? Zoveel stijlen, zoveel samenwerkingen, zoveel (eigen) composities, zoveel opnamen, zowel live als in de studio. Chick Corea zou - voor corona roet in het eten gooide – naar Utrecht komen met zijn trio, Christian McBride op bas en Brian Blade op drums. Perfecte albums om kennis te maken met de veelzijdigheid van de bijna tachtig jarige toetsenist, zijn de platen met deze bezetting: Trilogy (delen 1 en 2). De eerste komt uit 2013 en de laatste is nog geen jaar oud. Bij elkaar is dat overigens een bijna volle werkdag luistermateriaal. Een muzikaal biografisch kunststuk, een wondermooi overzicht met alle hoogtepunten, eigen composities en standards met duizelingwekkende variaties en solo’s."

 

"Een hele andere kant van zijn bestaan komt naar voren met ‘Circle’ uit begin jaren ’70. In deze bezetting hoor je Corea op piano, Dave Holland op bas en cello, Barry Altschul op drums en vaak Anthony Braxton op rieten en fluit. Dit kwartet zit precies tussen zijn tijd in de band bij Miles Davis en de totale transitie van Corea naar de fusion met het jazz-rock fusion quartet Return to Forever. Circle levert maar een paar albums op waarvan de meest indrukwekkende en inspirerende op het ECM label, namelijk een live registratie van hun concert in Parijs. Het meest vrije werk van Corea."

 

Brent Oostrum:
"Bij gebrek aan concerten heb ik in coronatijd weer een oude hobby opgepakt: vinyl. Twee jaar geleden opende een nieuwe tweedehands vinylzaak in Utrecht: Dig It Recordstore aan de Loeff Berchmakerstraat (achter de Voorstraat). Een winkel voor de fijnproever, met een ontzettend mooie en scherp geprijsde, wekelijks aangevulde collectie jazz vinyl. Hier kwam ik laatst de geweldige dubbel lp Trio Music van Chick Corea (ECM Records) tegen, die ik gek genoeg nooit eerder had geluisterd. De plaat is opgenomen met dezelfde line-up als Corea's klassieker Now He Sings, Now He Sobs, (Miroslav Vitous op bas en Roy Haynes op drums). De eerste plaat zoekt meteen het experiment op met een aantal trio en duet improvisaties en de tweede staat vol met fantastische interpretaties van Thelonious Monk klassiekers. Op vinyl klinkt 'ie natuurlijk nog beter, maar de hele plaat is ook te beluisteren via Spotify."

 

"Ik heb persoonlijk een enorm zwak voor het geluid van de banjo, dus een samenwerking tussen een van 's werelds beste jazzpianisten én een van 's werelds grootste banjovirtuozen kan alleen maar goed gaan. Béla Fleck (ook bekend van The Flocktones met Victor Wooten en zijn bijdragen aan Dave Matthews Band) en Chick Corea wisten mij in 2017 aangenaam te verrassen met een concert op North Sea Jazz tijdens Chick Corea's residency dat jaar, maar ook het album en de liveplaat die zij hebben opgenomen zijn een perfecte soundtrack voor de warme zomeravonden."

 

Op donderdag 5 november komt deze levende legende naar Utrecht met zijn muzikale broeders John Patitucci en Dave Weckl.