Throwback Thursday: The White Stripes in Tivoli

Het Amerikaanse duo The White Stripes zijn anno 2021 niet meer weg te denken uit de mondiale muziekgeschiedenis. Maar wie zo'n twintig jaar geleden, op die koude februari avond, had durven te dromen dat Jack en Meg White een van de grootste alternatieve hits allertijden zouden schrijven was een knappe man/vrouw. Het DIY duo had ten tijde van hun show in Tivoli net hun derde plaat White Blood Cells uitgebracht die voor vele de eerste kennismaking met het inmiddels iconische garagerock duo vormde. Ter ere van het uitkomen van hun nieuwe verzamelalbum 'The Greatest Hits' duiken we met toenmalig Tivoli-programmeur Johan Gijsen terug in de tijd naar hun legendarische optreden en geven we een zeefdruk weg van de door Wytse Sterk gemaakte The Greatest Hits poster ter ere van hun show in Tivoli aan de Oudegracht. 

Johan Gijsen, tegenwoordig directeur van Le Guess Who? maar toendertijd assisent-programmeur van Tivoli, nam in die periode net het stokje over van programmeur Willem van Zeeland: ''The White Stripes was mijn allereerste show die ik als programmeur boekte in Tivoli aan de Oudegracht. De band had nog lang niet de wereldfaam die ze nu hebben, maar hadden al twee sterke platen op zak en releasde in de zomer van 2001 hun derde album 'White Blood Cells' die het nodige losmaakte met bescheiden culthitjes als 'Hotel Yorba' en 'Dead Leaves On The Dirty Ground'. Er was ook duidelijk een buzz rondom deze show in de stad; er hing iets in de lucht”

Met deze succesvolle derde plaat reisde de band de grote plas over voor hun allereerste Europese tour met een aantal Nederlandse shows waaronder Utrecht. Die ochtend kwam de band vanuit London Tivoli binnengelopen. Johan: ''de band sliep, als ik me goed herinner, zoals bijna alle bands die in Tivoli speelde, in Hotel van der Valk De Biltse Hoek en ik kan me nog goed herinneren dat ze bijna niet hoefde te soundchecken; even inprikken en gaan. Het duo was echt DIY; enkel een gitaar en een drumstel. Na de korte soundcheck was de band de hele middag vrij en liepen ze naar de, inmiddels gesloten, legendarische platenzaak 'Da Capo' bij de Bemuurde Weerd om er bijzondere platen te scoren.''

Dat frontman Jack White een groot bewonderaar was van De Stijl, de kunstbeweging van o.a. Gerrit Rietveld waar hij hun tweede plaat naar vernoemde, was ook bij Gijsen bekend: ''toen het duo terug kwam van Da Capo kwamen we aan de praat over het Rietveld huis waar ze die middag ook een bezoek aan zouden brengen en een rondleiding zouden krijgen.

Na het bezoek aan het Rietveld huis kwam het duo terug om een hapje te eten en zich klaar te maken voor de show. Johan: ''de zaal stond helemaal bomvol, maar het was niet uitverkocht; we hadden 997 van de 1000 tickets verkocht. Achteraf gezien had ik de show op uitverkocht moeten zetten, maar ik kwam net kijken joh en was daar helemaal niet mee bezig. De show zelf was wel echt aan. Ruw, hard en alle nummers die je wilde horen kwamen voorbij zoals 'Jolene' en 'Hotel Yorba'. Iedereen in de zaal had echt het gevoel; 'hier gebeurt echt iets' en voelde dat dit duo wel eens heel groot kon gaan worden. Mede daarom een show die me altijd bij zal blijven!''

Wil je kans maken op de felbegeerde zeefdruk van de door Wytse Sterk gemaakte The Greatest Hits poster ter ere van hun show in Tivoli Oudegracht (zie hieronder)? Mail dan voor 28 februari naar [email protected] met als onderwerp 'The White Stripes' en misschien heb jij dan binnenkort deze poster boven je bed hangen. 

Benieuwd naar de grootste hits van The White Stripes?

Tien jaar geleden kondigden The White Stripes aan te stoppen. Maar hun muziek leeft voort. Wie kent hun weergave van Dolly Partons Jolene niet? Of Seven Nation Army dat voetbalsupporters omarmden en voor het eerst lieten horen na Andrés Mendoza’s doelpunt tijdens UEFA Champions League? Met maar liefst zes albums en talloze culthits hebben The White Stripes een onbetwiste stempel achtergelaten in het muzikale geheugen van vele! Omdat te vieren bracht de band vorige week een gloednieuw verzamelalbum ‘The Greatest Hits’ uit met maar liefst 26 favoriete nummers van Jack en Meg zelf. Benieuwd? Koop de plaat via onze vrienden van Plato Utrecht via deze link. en volg de volgende stappen:

– Bestellen op Platomania.nl
– Kies plato Utrecht als ophaal locatie
– Je krijgt mail van plato utrecht zodra je bestelling binnen is.
– Reageer op dat mailtje dat je het wil ophalen en je krijgt een betaallink
– Na betaling is je bestelling op te halen tussen 12-16uur.