Opgelet, pérsoneel…

Bij gebrek aan horeca- en productiepersoneel sprongen kantoormedewerkers bij op de vloer. Ze checkten coronatoegangsbewijzen en tapten bier.

‘Het was alle hens aan dek,’ zegt Menno Tielemans, teamleider van de salesafdeling. ‘Dan zie je dat zo’n grote organisatie ook een soort familiebedrijf is.’ Hij vond het ‘ongelooflijk leuk’ om QR-codes te scannen aan de deur. In normale omstandigheden ontvangt hij salesklanten of zit hij achter zijn bureau, nu stond hij samen met zakelijk directeur Suzanne van Dommelen bij ingang Oost bezoekers te controleren op coronatoegangsbewijzen – terwijl buiten langzaam maar zeker een rij ontstond.

Het was 1 oktober. De regels waren net versoepeld: wie het 3G-beleid respecteerde en middernacht als eindtijd hanteerde, had verder de vrije hand. In de Grote Zaal stond een AVROTROS Vrijdagconcert op stapel met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Karina Canellakis. Voor de danceliefhebbers was er voor het eerst sinds lange tijd weer een clubnight Blackout, die ongewoon vroeg begon.

Je hebt ongelooflijk veel mensen nodig als je volgens de protocollen moet werken.

Uitgelaten sfeer
Tielemans: ‘De mix van soorten publiek, typisch voor TivoliVredenburg, maakte die avond extra leuk. Er heerste een uitgelaten sfeer in de rij, je zag alleen maar blije gezichten. Hoewel sommige klassiekbezoekers een beetje nerveus leken.’ Wat hem verder opviel: ‘De jongeren hadden meteen hun telefoons paraat, maar het oudere publiek had er van alles op gevonden. Die kwamen met een print van een vaccinatiebewijs of zelfs een geseald kaartje aan een koord om de nek.’

Zo is hij vaker bijgesprongen ‘op de vloer’, en het geldt niet alleen voor hem. Kantoormedewerkers haalden glazen en draaiden bardiensten in de periode dat liveconcerten ineens weer waren toegestaan. Het was hard nodig ook, bij gebrek aan hospitality-personeel. ‘De pool van oproepkrachten en zp’ers was in de loop van de crisis meer dan gehalveerd. Maar los daarvan: je hebt ongelooflijk veel mensen nodig als je moet werken volgens de protocollen; bij alle ingangen controleurs bijvoorbeeld. Die regels leggen een enorm beslag op het personeelsbestand.’

Foto’s, van links af: HR-teamleider Heleen Yntema, zakelijk directeur Suzanne van Dommelen, programmeur Thijs van der Krogt en directeur Jeroen Bartelse. Foto boven: Teamleider sales Menno Tielemans.