Stay-at-homeparty met Tinlicker

‘Confronterend,’ zegt Micha Heyboer van Tinlicker over de livestreams vanuit een lege Pandora. In de 2021-lijst van doorgeschoven concerten scoort het Utrechtse technoduo hoog. Een nieuw album bood soelaas – maar zat het publiek er wel op te wachten?

Micha Heyboer kan er duidelijk over zijn: het kan best leuk zijn, roeien met de riemen die je hebt, ‘maar ik mis het niet’. De dancesector kwam tot stilstand en moest zich behelpen met stay-at-homeparty’s, dj-sets voor publiek op stoelen of nightshows op klaarlichte dag. In Pandora verzorgde het Utrechtse technoduo tot twee keer toe een livestream zonder publiek. ‘Ik vond dat heel moeilijk,’ zegt Heyboer. ‘Het is pittig en confronterend zonder publiek. Je merkt dan hoe breekbaar het is wat je doet. Als je geen energie terugkrijgt van een zaal moet je het helemaal uit jezelf halen.’

Afwachtmodus
Natuurlijk probeerden ze met z’n tweeën de moed erin te houden, maar vanzelf ging dat niet. ‘Je inkomen valt weg, je weet niet of je in aanmerking komt voor een regeling en je merkt dat je steeds passiever wordt. Na een paar maanden in de afwachtmodus hebben we besloten een tweede studioalbum op te nemen.’ Eerst werkte ieder voor zich ‘vanuit de slaapkamer met de badjas aan’, maar na een tijdje creëerden Heyboer en zijn partner Jordi van Achthoven hun eigen ‘muziekbubbel’ in de studio.

Als je geen energie terugkrijgt van een zaal moet je het helemaal uit jezelf halen.

Heyboer: ‘Normaal gesproken kun je je de muziek testen op de dansvloer. Nu was het gissen: zitten mensen te wachten op dansvloerplaten of zijn ze toe aan liedjes? Noodzaak en nut moet je helemaal zelf bepalen. Alles wordt weer nieuw, dat is ook wel verfrissend. Net zoals het fijn is om de rust te hebben om boeken te lezen als je twee jaar thuis zit.’ Het werd van allebei wat: er staan liedjes én dancetracks op In Another Lifetime, waarvan de releaseparty, gepland op 25 februari 2022, ook weer niet door kon gaan.

Bomvol Ronda
Statistieken ontbreken, TivoliVredenburg heeft het niet exact bijgehouden, maar op de lijst van artiesten en shows die in 2021 werden afgelast dan wel verplaatst en nog eens doorgeschoven scoort Tinlicker hoog. Op 1 april 2022 stond het duo eindelijk voor een bomvol Ronda. ‘Na twee jaar onzekerheid verkoop je een show uit in eigen stad, dat was heel bijzonder. Er viel een last van onze schouders: we zagen hoe blij mensen zijn met onze muziek.’