Muurschildering als aftrap voor facelift

De in het oog springende roze-rode banen naar een ontwerp van Hansje van Halem zijn voor veel voorbijgangers al vertrouwd Utrechts straatbeeld. In juli werd de grafische voorstelling op de achtergevel van TivoliVredenburg aangebracht – geen eenvoudige klus.

In opdracht van de gemeente Utrecht maakte grafisch vormgever Hansje van Halem, bekend van haar art-work voor popfestival Lowlands, een ontwerp voor de achtergevel van TivoliVredenburg. Als inspiratiebron diende de Grote Zaal van architect Herman Hertzberger met zijn rode stoelen en diagonale lijnenspel. Resultaat is een abstracte muurschildering in fris rood en roze met verspringend perspectief.

Samenwerking met omwonenden
De geveldecoratie is de eerste van een aantal ingrepen die de komende jaren moeten leiden tot een facelift van de Hollandse Toren en de Vlaamse Toren, de nog altijd ongezellige straten rondom TivoliVredenburg. In dit initiatief werkt TivoliVredenburg samen met omwonenden, de gemeente en Hoog Catharijne-eigenaar Klépierre.

Lange kleurverlopen
De uitvoering van de ‘mural’ was in handen van kunstenaarscollectief De Strakke Hand, dat muurschilderingen maakt naar reproducties en eigen ontwerp. Volgens kunstenaar Michiel Meulemans was het geen eenvoudige klus. ‘De grootste uitdaging was het maken van de lange kleurverlopen, ook wel gradiënt genoemd.’ Het collectief moest zijn toevlucht nemen tot een extra brede kwast, zelfgemaakt, van meerdere kwasten aan elkaar. Een brede plantenbak werd als verfbak gebruikt, aldus Meulemans in een artikel in DUIC (26 juli).

Fotograaf: Dirk Verwoerd