On Stage

In het VPRO-televisieprogramma On Stage, opgenomen in coronatijd in onze Grote Zaal, worden de podiumkunsten op het schild gehesen – er wordt tenslotte onverminderd muziek en theater gemaakt voor betere tijden, wanneer het publiek de zalen weer in mag. De optredende artiesten zijn er allemaal op voorspraak van de hoofdgast, die met presentatrice Nadia Moussaid zijn of haar keuze zal toelichten. Tijdens een uitzending kan alles: dans, theater, muziek en andere varianten van uitvoerende kunst.

Hieronder vind je de mooiste fragmenten, de hele afleveringen kun je terugkijken via NPO Start.

Aflevering 4 met hoofdgast Ryanne van Dorst

Ryanne van Dorst is de hoofdgast in de vierde aflevering van On Stage. Ze mist liveshows enorm en het optreden  met haar rockband Dool is dan ook een bitterzoet moment.

Verder maakt ze er een duistere avond van met muzikanten die ze aan het publiek wil voorstellen: luitist Jozef van Wissem, wave-trio De Ambassade, dreampopband Donna Blue en blackmetalgroep Verwoed. ‘In die duisternis kun je dingen van jezelf vinden die je in het dagelijks bestaan niet snel tegenkomt. Andere kanten van je persoonlijkheid. Daar kun je van groeien.’

Aflevering 3 met hoofdgast Lucky Fonz III

Otto Wichers, ook wel bekend als singer-songwriter Lucky Fonz III, is de hoofdgast in de derde aflevering van On Stage. Hij zingt vol overgave het liedje ‘Ik Ben Een Sukkel’, en licht toe dat het heel bevrijdend voelt om het te zingen en er ook nog sullig bij te dansen.

Otto is niet alleen zelf actief in de cultuurwereld, hij is ook een zelfverklaarde ‘culture vulture’: hij slokt hongerig alle vormen van cultuur op. Zo schieten we onder zijn leiding van intense poëzie naar uitzinnig muziektheater en filosofische dans. Hij neemt gasten mee die iedereen zou moeten zien en horen: Dichter des Vaderlands Lieke Marsman, danser dramaturg en maker Doke Pauwels, theatermaker, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar Steef de Jong, groot muzikaal talent ‘sonic explorer’ Nana Adjoa en de Zeeuwse zanger Broeder Dieleman met zijn band.

Aflevering 2 met hoofdgast Romana Vrede

Hoofdgast acteur en theatermaker Romana Vrede treedt in deze tweede aflevering van On Stage op met een monoloog uit haar voorstelling ‘Tijd zal ons leren’, ondersteund door muzikant Otion. In deze aflevering gaat het over gemeenschapszin, over identiteit en over de onbekende helden die Romana eert in haar theaterstuk, waarin ze een monument opricht voor mensen die ten strijde trokken tegen de slavernij. Vaak tegen een extreem hoge prijs.

Natuurlijk heeft ze ook gasten uitgenodigd die haar inspireren: ISH Dance Collective met een celliste, breakdancer en een BMX’er; schrijver en politicoloog Hélène Christelle Munganyende geeft een voordracht over ontheemding en het gevoel van “thuis”; muziektheatergezelschap Club Gewalt zingt over leven in tijden van oorlog; theatermaker Vanja Rukavina spreekt over identiteit; en het queer hiphopduo Lionstorm treedt op.

Aflevering 1 met hoofdgast Henny Vrienten

Hoofdgast Henny Vrienten, solo-artiest en frontman van Doe Maar, trapt af in de eerste aflevering. Het gaat over taal, over poëzie, maar vooral over de jeugd, die door corona niet jong kan zijn. Daarnaast treedt Henny Vrienten zelf op met het nummer ‘Paradijs Verloren’. Zijn gasten zijn Froukje, Bertolf, Brihang, Hang Youth, Eefje de Visser en Tom America.

Opkomend talent Froukje zingt ‘Onbezonnen’, over wat het betekent om jong te zijn in deze tijd. Singer-songwriter Bertolf en Henny Vrienten spelen de eerste single van Bertolfs nieuwe plaat ‘Don’t Look Up, Don’t Look Down’. Tom America speelt ‘Belleke trekke’, over een “mejuffrouw” die in een bejaardentehuis vertelt over haar jeugd. Uit West-Vlaanderen komt de poëtische rapper Brihang, die een poëziestuk van de Belgische dichter Herman de Coninck voordraagt, gevolgd door het liedje ‘Ver weg’ dat hij in afzondering in de Ardennen heeft geschreven. De punkers van Hang Youth maken korte metten met de ‘Belastingdienst’, ‘Ondertussen in de Tweede Kamer’, Leg de Zuidas in de as’ en ‘Waarom is alles zo kk duur’. Tot slot spelen Henny Vrienten en Eefje de Visser selen ‘Liedje van Verlangen’. Henny Vrienten schreef het nummer in Portugal en hij verwerkte er invloeden uit de fadomuziek in.