De meest invloedrijke band uit Nederland ooit? De Utrechtse crossover-pionier Urban Dance Squad inspireerde vrijwel iedere band die rap en rock met elkaar combineerde, inclusief Rage Against The Machine en Limp Bizkit. In podcast-serie SQUADCAST nemen hosts Peter Bijl en Norman Kapoyos je mee op tijdreis door de hoogtijdagen van de Squad.

Beluister deze podcast via Spotify, Apple of Deezer.

Afleveringen

#7 Urban Dance Squad als wereldwijd live-fenomeen

Urban Dance Squad als fenomenale live-band. En wie kunnen daarover beter vertellen dan de mannen achter de schermen, die er jarenlang voor zorgden dat de band iedere gig weer kon knallen? Sterke en bijzondere tourverhalen uit het roemruchte Squad-verleden komen aan bod!

Beluisteren

#6 Urban Dance Squad: boegbeeld van de roemruchte Vrije Vloer

Een special over De Vrije Vloer. De vroege Urban Dance Squad wordt vaak in één adem genoemd met dit poppodium . In de jaren ‘80 en vroege jaren ‘90 speelde deze legendarische concertzaal een cruciale rol als vrijplaats van het Utrechtse nachtleven.

Beluisteren

#5 Urban Dance Squad feat. Osdorp Posse & Allstar Fresh

Twee mede-pioniers over het ‘Oldschoolgevoel’ van de hiphop in Nederland: dj Allstar Fresh van King Bee en Nederhop-pionier Def P. Inspirerende buitenbeentjes in de Nederlandse hiphop.

Beluisteren

#4 Urban Dance Squad als stem van een oorlogsgeneratie

Na vijf jaar burgeroorlog en internationale sancties was Urban Dance Squad eind 1996 een van de eerste westerse bands die Belgrado weer aandeed. De twee shows gaven aan velen extra kracht om daarna direct de straat op te gaan tegen het Milosevic-regime.

Beluisteren

#3.2 Rudeboy en DJ DNA laten Urban Dance Squad herleven

Rudeboy én DJ DNA vertellen waarom het zo goed voelt om na ruim 20 jaar weer samen te spelen - en blikken ze terug op oude Squad-tijden. Ook te gast: tijdelijk Squad-toetsenist U-Gene én muziekjournalist Martin Kuiper.

Beluisteren

#3.1 Rudeboy en DJ DNA laten Urban Dance Squad herleven

Een speciale live-Squadcast vanuit Studio Pandora! Opgenomen direct voor en na een wervelend concert van Rudeboy en DJ DNA vol Urban Dance Squad-materiaal in TivoliVredenburg. Het resultaat: een vlammende uitzending waarin de bijdrage van gastreporter Gabriel Erlach voor extra vuur zorgt.

Beluisteren

#2 1987-1991: Urban Dance Squad als muzikale (r)evolutie

Toen 'alternative' eind 1991 de wereld in lichterlaaie zette, zat Bram Van Splunteren dicht op het vuur. Het was de tijd van de wereldwijde doorbraak van Nirvana en de Red Hot Chili Peppers, bands die de regisseur toen ook voor de VPRO-camera had.

Beluisteren

#1 Introductie: Urban Dance Squad in sneltreinvaart

Presentator Peter Bijl neemt je mee op culturele tijdreis door de carrière van Urban Dance Squad (1986-2000). Journalist Mark Roos vertelt in geuren en kleuren wat de Utrechtse band zo uniek maakte. Plus: Limp Bizkit-zanger Fred Durst vertelt hoe de Squad hem concreet heeft beïnvloed.

Beluisteren