Squadcast

De meest invloedrijke band uit Nederland ooit? De Utrechtse crossover-pionier Urban Dance Squad inspireerde vrijwel iedere band die rap en rock met elkaar combineerde, inclusief Rage Against The Machine en Limp Bizkit. In podcast-serie SQUADCAST nemen hosts Peter Bijl en Norman Kapoyos je mee op tijdreis door de hoogtijdagen van de Squad.

Abonneer je op deze podcast via: Spotify | Apple Podcasts | Deezer

Afleveringen

#6 Urban Dance Squad: boegbeeld van de roemruchte Vrije Vloer

De vroege Urban Dance Squad wordt vaak in één adem genoemd met poppodium De Vrije Vloer. In de jaren ‘80 en vroege jaren ‘90 speelde deze legendarische concertzaal een cruciale rol als vrijplaats van het Utrechtse nachtleven. In deze Vrije Vloer-special van de Squadcast gaan twee Vrije Vloer-iconen, programmeur Peter Hagenaar en bestuurslid/kassadame Josje Nap Ngie van Dam, in op de roemruchte Vloer-historie.

Beluisteren

#5 Urban Dance Squad feat. Osdorp Posse & Allstar Fresh: inspirerende buitenbeentjes in de Nederlandse hiphop

In deze Squadcast vertellen twee mede-pioniers over het ‘Oldschoolgevoel’ van de hiphop in Nederland: dj Allstar Fresh van King Bee, die in 1990 met ‘Back by dope demand’ een megahit scoorde, maar voor die tijd al diverse tracks met Rudeboy maakte. Onder zijn hoede kwam de Squad in ’89 voor het eerst terecht op het New Music Seminar in New York. Nederhop-pionier Def P. werd op zijn beurt in 1994 met Osdorp Posse als voorprogramma meegenomen door Urban Dance Squad - en daarmee klaargestoomd voor een doorbraak. De Osdorp Posse opereerde vanaf dat moment in Squad-stijl: alles op eigen voorwaarden, en buiten hokjes om.

Beluisteren

#4 Beograd Live 1996: Urban Dance Squad als stem van een oorlogsgeneratie

Na vijf jaar burgeroorlog en internationale sancties was Urban Dance Squad eind 1996 een van de eerste westerse bands die Belgrado weer aandeed. De twee shows gaven aan velen extra kracht om daarna direct de straat op te gaan tegen het Milosevic-regime. In deze SquadCast maken we een ontdekkingsreis naar het sociale, maatschappelijke én politieke belang van deze Squad-shows in voormalig Joegoslavië. Aan het woord komen ooggetuigen Ana Davidovic, Boban Milunovic en Milos Drazevic én historicus en Joegoslavië-expert Guido van Hengel, die naar de impact van deze weergaloze Squad-concerten onderzoek deed.

Beluisteren

#3.2 Live in 2022: Rudeboy en DJ DNA laten Urban Dance Squad herleven

In deze tweede helft vertellen Rudeboy én DJ DNA exclusief voor de Squadcast waarom het zo goed voelt om na ruim 20 jaar weer samen te spelen - en blikken ze terug op oude Squad-tijden. Ook te gast: tijdelijk Squad-toetsenist U-Gene én muziekjournalist Martin Kuiper, die in zijn serie Iconic Albums het eerste Squad-album voor publiek laat herleven.

Beluisteren

#3.1 Live in 2022: Rudeboy en DJ DNA laten Urban Dance Squad herleven

Een speciale live-Squadcast vanuit Studio Pandora! Opgenomen direct voor en na een wervelend concert van Rudeboy en DJ DNA vol Urban Dance Squad-materiaal in TivoliVredenburg. Het resultaat: een vlammende uitzending waarin de bijdrage van gastreporter Gabriel Erlach voor extra vuur zorgt. In deze eerste helft ontvangen we zanger/toetsenist, funkbeest én rasverteller U-Gene, die in 1996 als jonge muzikant plotseling door de Squad werd ingelijfd.

Beluisteren

#2 1987-1991: Urban Dance Squad als muzikale (r)evolutie

Toen 'alternative' eind 1991 de wereld in lichterlaaie zette, zat Bram Van Splunteren dicht op het vuur. Het was de tijd van de wereldwijde doorbraak van Nirvana en de Red Hot Chili Peppers, bands die de regisseur toen ook voor de VPRO-camera had. In deze Squadcast blikt hij terug op die bijzondere muzikale periode. Was de Squad in die vroege jaren revolutionair, of eerder onderdeel van een muzikale evolutie?

Beluisteren

#1 Introductie: Urban Dance Squad in sneltreinvaart

Presentator Peter Bijl neemt je mee op culturele tijdreis door de carrière van Urban Dance Squad (1986-2000). Journalist Mark Roos vertelt in geuren en kleuren wat de Utrechtse band zo uniek maakte. Plus: Limp Bizkit-zanger Fred Durst vertelt hoe de Squad hem concreet heeft beïnvloed.

Beluisteren