Opmaat

In de podcast Opmaat blikken we vooruit op klassieke concerten in TivoliVredenburg. Een opmaat naar een symfonie, koorwerk of soloconcert in de vorm van een gesprek met een dirigent, musicus of kenner die dicht bij het vuur zit. Een introductie die de nieuwsgierigheid prikkelt, de voorpret vergroot en je straks anders laat luisteren naar het concert.

De afleveringen zijn hieronder te beluisteren.

Podcast met Remy van Kesteren over het Dutch Harp Festival

Podcast met Remy van Kesteren over het Dutch Harp Festival

Remy van Kesteren neemt je in een podcast mee naar zijn harpplaneet, of Planet Harp. De plek waar het Zesde Dutch Harp Festival plaatsvindt, live in Utrecht en online. De artistiek leider en inspirator van misschien wel het avontuurlijkste en leukste harpfestival ter wereld vertelt over het festival, de deelnemers, het aan het festival verbonden concours, het Harp Leerorkest voor kinderen en nog veel meer. ‘Er is zoveel te beleven op Planet Harp. Je gaat het instrument horen zoals je het nog nooit hebt gehoord.’

 

Bij de live-stream van het Dutch Harp Festival
zaterdag 15 en zondag 16 mei 2021.

6-11-2020

Podcast met Pieter van Loenen en Hanneke Last

Quatuor pour la fin du temps
Je bent 32 jaar, misschien wel de grootste belofte onder de jongste generatie Franse componisten en je bent gevangengenomen door de Duitsers. Je bent overgebracht naar een interneringskamp in het oosten van Duitsland en daar, onder barre omstandigheden, voel je de drang opkomen om te componeren. Het is in de winter van 1940-1941 als een van de mooiste en aangrijpendste kwartetten het levenslicht ziet. ‘Creatie in tijden van destructie’, noemt acteur en verteller Hanneke Last dat. Samen met violist Pieter van Loenen duikt ze in de wereld van Olivier Messiaens Quatuor pour la fin du temps, het kwartet voor het einde der tijden, of misschien wel een kwartet waarin ons gevoel voor tijd verdwijnt, oplost, en ons in stille verwondering achterlaat.

Bij de live-stream van het concert – Quatuor pour la fin du temps zaterdag 8 mei 2021.

6-11-2020

Podcast met Marcel Worms over Youri Egorov

Marcel Worms is waarschijnlijk de enige Nederlandse pianist die kan zeggen dat hij les kreeg van Youri Egorov. Hij schreef er geen boek over maar heeft wel levendige herinneringen. Jan Brokken schreef in In het huis van de dichter over de persoon en het karakter van Youri Egorov. In een podcast spiegelt Marcel Worms zich vooral aan de pianist Egorov. Hoe beleef je de laatste minuten voor een concert, wat zijn ‘besmette’ componisten, hoe rijpt een stuk in je hoofd en wat betekent het om vluchtige kunst te maken voor één bepaalde plek, op één moment, waarna enkel een herinnering blijft bestaan. Marcel Worms geeft een inkijkje achter de artiest die de mens beroert.

Bij de live-stream van het concert woensdag 21 april 2021 – Muziek en Literatuur woensdag 21 april 2021.

6-11-2020

Podcast met concertmeester Joris van Rijn en eerste hoornist Annelies van Nuffelen: concerten in coronatijden

Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor vieren dit seizoen hun 75-jarig bestaan. Helaas al maanden in lege zalen. Hoe is dat, om zonder publiek te spelen? Wat betekent het om op een uitgerekt podium met overal anderhalve meter tussenruimte te spelen? En hoe bouw je in deze afstandelijke tijden een band op met een nieuwe chef-dirigent die haar eerste jaren bij het RFO ongetwijfeld anders had voorgesteld. Daarover vertellen concertmeester Joris van Rijn en Annelies van Nuffelen, eerste hoornist bij het RFO. Dan hoor je ook waarom Britse en Belgische concertmeesters wel een apart applaus krijgen bij opkomst en Nederlandse concertmeesters niet. Serieuze en gelukkig ook anekdotische ervaringen wisselen elkaar af in deze podcast die een kijkje achter de schermen biedt bij het Radio Filharmonisch Orkest.

De geluidsfragmenten zijn te horen via NPO Radio 4 AVROTROS Vrijdagconcert
Bruckner: Zesde Symfonie
Theo Verbey: Fractal Variations
Sibelius Derde Symfonie
Adams Shaker Loops
Strauss Concert voor hoorn en orkest nr. 1
Strauss Eine Alpensinfonie

Bij de live-stream van het concert vrijdag 2 april 2021 – Radio Filharmonisch Orkest & Groot Omroepkoor – Mendelssohn: Paulus vrijdag 5 maart 2021.

6-11-2020

De Nederlandse Bachvereniging: passie zonder Passionen met publiek

Geen dag zonder Bach is het levensmotto van veel mensen. Maar intussen kan voor het tweede achtereenvolgende jaar de Matthäus-Passion niet doorgaan, en het publiek zit al tijden thuis in lockdown. Hoe beleeft de Nederlandse Bachvereniging deze periode? Directeur Willemijn Mooij, vaste bespeler van de viola da gamba Mieneke van der Velden en artistiek medewerker Marloes Biermans vertellen erover in een podcast van TivoliVredenburg. De muziekfragmenten zijn alle te vinden op de website van de Nederlandse Bachvereniging, en op die van AVROTROS. Achtereenvolgens:

Derde Brandenburgse Concert BWV 1048 – All of Bach
Aria Komm süsses Kreuz, uit de Matthäus-Passion – All of Bach
Slotkoor van concert ‘Kerst met de Nederlandse Bachvereniging’ – NPO Radio 4
Koor O Haupt voll Blut und Wunden uit de Matthäus-Passion – All of Bach
Aria Verstummt, uit Trauerode BWV 198
Slotdeel van openingssinfonia van de Cantate Wir danken dir, Herr Gott BWV 29

Bij de geannuleerde Johannes-Passion van woensdag 24 maart 2021.

N.B. De Nederlandse Bachvereniging is op zaterdag 13 maart te horen in de ZaterdagMatinee live vanuit het Concertgebouw in Amsterdam, dan wordt de Brockes-Passion van Keiser uitgevoerd door de NBV o.l.v. Shunske Sato (NPO Radio 4 en live stream, 13.00 uur)

6-11-2020

Lonneke van Straalen over Beethoven, Beijer en Bruinsma

Nirvana Inspirations, een nieuwe liederencyclus van componist en pianist Thomas Beijer en een bewerking van Beethovens Elfde Strijkkwartet. Wie verzint het om zoiets in één programma te verenigen? Pynarello! Omdat het voor Lonneke van Straalen de normaalste zaak van de wereld is om popmuziek, nieuwe muziek en Beethoven in een drieluik samen te brengen. Omdat ze houdt van contrast en klanken die elkaar aanvullen. Bij Pynarello valt alles op zijn plek. Muzikaal leider Lonneke van Straalen en programmeur Peter Tra vertellen het verhaal achter een even verrassend als onalledaags programma.

Bij de live-stream van het concert vrijdag 5 maart 2021 – Pynarello – Milk it Punk vrijdag 5 maart 2021.

6-11-2020

Schuberts Winterreise met strijkers: het verhaal van Annemijn Bergkotte en Martijn Cornet

Het Ragazze Quartet en Martijn Cornet voegen een ongehoord nieuw hoofdstuk toe aan Schuberts Winterreise: een uitvoering voor zang en strijkkwartet. Wat betekent dat voor de sfeertekening van het winterse landschap waarin de verteller zijn weg zoekt? Komen er nieuwe karaktertrekken aan het licht bij de zwerver? Annemijn Bergkotte en Martijn Cornet vertellen over hun gezamenlijke reis door Schuberts liederencyclus. Over spookklanken, kraaiengeluiden, elkaar opstuwen en effecten die alleen mogelijk zijn dankzij de combinatie van strijkers en zang.

Bij het concert woensdag 17 februari 2021 – Livestream: Martijn Cornet & Ragazze woensdag 17 februari 2021.

6-11-2020

Laurens de Man over minimal music op het orgel

Luister hier naar het verhaal van Laurens de Man, die achter de orgelklavieren vertelt over de muziek die hij gaat spelen, vrolijk repeterende drieklanken, de voortrekkersrol van Nederland als het gaat om minimal music voor orgel en een eeuwenoud, wonderschoon Europees melodietje over een meisje dat tegen haar wil naar het klooster wordt gestuurd, dat aan de basis stond van een adembenemend mooi orgelstuk in minimal music-stijl.

Bij het concert: Minimal Music op het orgel, zaterdag 19 december 2020

6-11-2020