Vrije Geluiden

De mooiste fragmenten uit het VPRO-televisieprogramma Vrije Geluiden (2001-2019). Experimentele, vooruitstrevende en vernieuwende muziek, vanaf 2016 uitgezonden vanuit onze Pandora-foyer en Club Nine. Deze fragmenten worden nooit oud!

Reinbert de Leeuw

“Gnossiennes 1-6” (Erik Satie)

Een bijzonder fragment, uitgezonden in mei 2018. Pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw speelt Satie. In februari 2020 moesten wij – en de muziekwereld – afscheid van hem nemen. Reinbert werd allereerst beroemd en geroemd om zijn moderne muziek, en later om zijn passie voor Bach, maar ook om zijn interpretaties van Satie’s verstilde pianowerken. Hij trad talloze keren op in Muziekcentrum Vredenburg en TivoliVredenburg.

Khruangbin

“Maria También”

Tijdens de eerste editie van ons Footprints Festival in 2019 is Khruangbin de absolute smaakmaker. Het Texaanse trio maakt een warme mix van diverse stromingen uit verschillende tijdperioden van de muzikale geschiedenis. Thaise funk uit de jaren ’60 en Perzische rock uit de seventies ontmoet disco, soul en surfrock, resulterend in een ontspannende en laidback sound. In 2018 zijn ze te gast in Club Nine, voor een sessie met Vrije Geluiden.

Helena Basilova & Maya Fridman

“Cradle Song” (Alexander Basilov)

De bijzondere cellist Maya Fridman won Dutch Classical Talent, en is in het seizoen 2020-2021 ‘artist in residence’ bij ons. Dat betekent dat ze een reeks van vier concerten zelf ontwikkelt, en daarbij naar hartelust kan experimenteren, zo speelt ze in november 2020 in een drijvend tiny house op onze singel voor het gebouw.

Bill Laurance

“Kinsmanlive”

De Britse pianist Bill Laurance is een van de oerleden van de New Yorkse fusionband Snarky Puppy. Deze klassiek getrainde jazzmuzikant is een absolute alleskunner: hij is naast toetsenist ook componist en producer en maakt soundtracks voor film en tv. Intussen heeft Laurance zich ook bewezen als een innemende solist, waarbij hij een verrassende link legt tussen jazz, klassiek en elektronica.

Mario Batkovic

“Quatere”

De Bosnisch-Zwitserse accordeonist Mario Batkovic heeft eigenhandig de accordeon tot een avant-garde instrument gemaakt. Als een soort Philip Glass/Steve Reich verkent hij de mogelijkheden van de accordeon tot in het uiterste, met een repetitief resultaat van hypnotiserende schoonheid. Minimalisme met maximaal effect!

Rodrigo Amarante

“Tuyo” (Narcos intro song)

Rodrigo Amarante werd in één klap wereldberoemd met ‘Tuyo’, het themalied van de Netflix-serie Narcos. In 2018 komt de Braziliaanse singer-songwriter naar het Le Guess Who? festival, op uitnodiging van de Venezolaanse visual artist en festivalcurator Devendra Banhart. Dat Amarante meer in zijn reportoire heeft dan ‘Tuyo’ blijkt uit de Vrije Geluiden-sessie in Club Nine. Met zijn dromerige stem en idyllische folk hypnotiseert hij de luisteraar in het Portugees, Engels, Frans en Spaans.