Manon Nijenhuis & Paul van de Calseijde - Jazz Rookies (2022)

Manon Nijenhuis • zangeres • 1997 • Utrechts Conservatorium • Matthew Herbert’s Brexit Big Band • North Sea Jazz Festival • Nominatie Conservatorium Talent Award

Paul van de Calseijde • saxofonist & componist • Conservatorium van Rotterdam • Valvetronic Brassband • North Sea Jazz Festival • Dutch Jazz Collective

Met Emilio Tritto op basklarinet, Manuel Wouthuysen op piano, Manon van de Kempe op 1e viool, Kaja Majoor op 2e viool, Clara Garcia Alonso op altviool en Jascha Bordon op cello.

Volg Manon via: FacebookInstagramWebsiteYoutube

Volg Paul via: FacebookInstagram

Manon en Paul ontmoeten elkaar tijdens de Conservatorium Talent Award in 2020, waarna ze samen nieuw materiaal schrijven voor een ongebruikelijke bezetting. Met strijkers, twee blazers en piano is het geluid van het ensemble heel warm, maar door het ontbreken van een ritmesectie ook kwetsbaar. In deze samenstelling schrijven Manon en Paul op een hele andere manier, maar de samenwerking is extra fijn: “Een paar extra oren en ideeën helpen me door mijn eigen struggle heen die schrijven met zich mee kan brengen.” zegt Manon. Je gaat luisteren naar de eerste twee stukken die het tweetal uit gaat brengen met deze bezetting onder de naam 8PM!

 

Hoe ziet 2022 er voor jullie uit?

Manon: “Het is zowel fijn als spannend om weer het podium te betreden. De afgelopen tijd is de stapel met muziek gegroeid en dit jaar wil ik veel live gaan spelen en opnemen. Zowel met deze bezetting als solo, waarbij ik jazz, pop en neo-soul met elkaar vermeng. Daarnaast hoop ik te blijven zingen bij Jessica de Boer en weer het bruisende muziekleven te voelen.”

Paul: “Goed! Er liggen diverse projecten te wachten om van de plank gehaald te worden. Ik ben zo min mogelijk bezig met de belemmeringen waar de muziekwereld mee kampt en probeer alle kansen die er wél liggen aan te grijpen. Met Manon werk ik toe naar het afronden van ons schrijfproces en kunnen we hopelijk deze zomer opnemen. Verschillende bands waarin ik speel gaan komend jaar muziek uitbrengen: het wereldmuziekensemble Trico, de elektronische jazzband Antares Flare en de soulband van Marlon Pichel. Ook heb ik de kans gekregen om binnenkort in samenwerking met een kunstenaar uit een andere discipline een residentie aan te gaan en samen iets nieuws op te zetten. Heel veel zin in!”


Jazz Rookies

Tijdens de coronacrisis was het voor de nieuwe generatie jazzmusici extra moeilijk om hun carrière een vliegende start te geven. Daarom hebben we met steun van Fonds Podiumkunsten het project Jazz Rookies opgezet, waarmee we, met een knipoog naar de rookies in de Amerikaanse sport, de jazz-nieuwkomers van het hoogste niveau aan je voor willen stellen.

We presenteren korte sets van Nederlandse jazzlegendes-in-wording, opgenomen in onze Cloud Nine. Wat ze hebben opgenomen verschilt onderling, maar een ding is zeker: dit is het geluid van de toekomst!