Dancing Strings Festival - Live in TivoliVredenburg (2020)

Bij het Dancing Strings Festival staat de 'ud als een modern muziekinstrument centraal: een instrument dat openstaat voor nieuwe invloeden en experimenten met andere kunstdisciplines. Het cliché van de ‘ud als slechts een Arabisch instrument is niet meer van deze tijd. Bij deze eerste editie van het festival laten hedendaagse solisten en ensembles uit binnen- en buitenland zien hoe een muzikale traditie zich ontwikkelt tot een moderne stroming met spannende composities.

Abid Bahri Kwartet

Abid Bahri is leider en medeoprichter van het Luthomania Kwartet in België. Hij is een Brusselse autodidact van Marokkaanse afkomst, die schittert als componist en als solist op ‘ud en guembri. Hij omringt zich met medespelers uit België, Marokko en zelfs China. Voor dit concert wisselt hij de betoverende sonoriteit van zijn instrumenten af met die van cello en pipa. Naast Bahri bestaat het ensemble uit Aurélia Boven op cello, Hua Xia op pipa (Chinese luit) en percussionist Ahmed Khaili op def, udu en derbuka.

Negar Bouban

Negar Bouban komt speciaal voor het festival uit Iran. Zij bekwaamde zich in het ‘udspel onder leiding van de beroemde Iraanse meester Mansour Nariman. Sinds 1994 werkt zij samen met verschillende ensembles in Perzische klassieke muziek. Bouban verstaat op indrukwekkende wijze de kunst van improvisatie, zowel op de traditionele manier in het dastgah-concept, als bij vrije improvisatie op thema’s in verschillende modi.

Mohamed Ahaddaf

Mohamed Ahaddaf is een getalenteerde ud-speler, componist en musicus uit Marokko, die stevig geworteld is in de Andalusische cultuur. Hij studeerde aan het conservatorium van Tetouan en had les van grootmeester Mohamed Ramat. Na zijn komst in Nederland besloot hij zijn kennis breder in te zetten. Inmiddels is hij een gerespecteerd musicus die zich heeft ontwikkeld in de jazz en Arabische muziek. Hij gaat zeer inventief om met zijn instrument: zo liet hij een zevensnarige ‘ud bouwen met een extra hoge snaar op B.

Kamal Hors Quintet

Kamal Hors bespeelt de ‘ud op betoverende wijze en gaat in zijn muziek op zoek naar nieuwe manieren van musiceren en componeren. Dit resulteerde al in vele samenwerkingen met andere disciplines, zoals theater en dans, waarbij hij experimenteert met Arabische muziek in vorm en inhoud. Hors wordt begeleid door Michiel Hollanders op gitaar en lauta (Griekse luit), Pieter de Mast op fluiten en altsaxofoon, Sebastiaan van Delft op piano en Sandip Bhattacharya op tabla (percussie).

Het optreden wordt afgesloten door een gezamenlijke uitvoering van het kwintet en de andere artiesten van het Dancing Strings festival. Hierbij spelen ze een speciaal door Hors gecomponeerd muziekstuk: “The Dance of the Chergui”.

Wil je meer concertregistraties bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.