AVROTROS Vrijdagconcert

In het AVROTROS Vrijdagconcert hoor je wekelijks live de mooiste concerten door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en gastensembles. Het AVROTROS Vrijdagconcert is een productie van AVROTROS in samenwerking met NPO Radio 4, de Stichting Omroep Muziek en TivoliVredenburg.

Groot Omroepkoor: In the Living Room

Op 19 februari 2021 presenteerde het Groot Omroepkoor In the Living Room: een nieuw concertformat waarbij de muziek (van o.a. Stravinsky) extra verdieping kreeg door de choreografie van regisseur Jorinde Keesmaat en choreografe Kalpana Raghumaran van dansgezelschap Kalpanarts. Een lust voor het oog.

Inauguratieconcert Benjamin Goodson

Op 27 november 2020 vond de officiële inhuldiging van Benjamin Goodson als chef-dirigent van het Groot Omroepkoor plaats in de Jacobikerk. Met, hoe kan het ook anders, een programma waarin de Britse en Nederlandse muziekcultuur samenkomen.

Openingsconcert seizoen 20/21

Het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor bestaan 75 jaar! Om dit te vieren, openden het orkest en koor op vrijdag 11 september op feestelijke wijze het nieuwe seizoen van Het AVROTROS Vrijdagconcert, onder leiding van Karina Canellakis. Ze speelden onder meer Brahms krachtige ‘Schicksalslied’.

A Crazy Project

Middenin de eerste coronagolf in juli dit jaar kwam het Radio Filharmonisch Orkest met een uniek project: een concertopname, maar dan dicht op de huid, met een prachtig lichtplan en gefilmd als Hollywoodproductie. Op het muzikale programma onder andere Blauwbaards burcht van Bartók.

Brahms’ Derde Symfonie

Tijdens dit concert ter ere van het 40-jarig jubileum van het Vrijdagconcert én de Grote Zaal, op vrijdag 25 januari 2019, leidde ere-dirigent Edo de Waart het Radio Filharmonisch Orkest in de Derde Symfonie van Brahms, een van zijn favoriete componisten.

Willem Jeths: Du bist älter, du bist neuer

In januari 2019 bestonden de Grote Zaal van Vredenburg en het AVROTROS Vrijdagconcert 40 jaar. Dat werd groots gevierd met een jubileumconcert onder leiding van Edo de Waart. Bij de opening van de Grote Zaal in 1979 stond hij ook al op de bok, 40 jaar later is hij terug. Mét een wereldprimeur: het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor laten het gloednieuwe werk ‘Du bist älter, du bist neuer’ van Willem Jeths horen, geïnspireerd op het gedicht Unbegrenzt van Goethe. Jeths koos de slotzin van het gedicht als titel, omdat deze de thematiek van het jubileum in het hart treft.

Mahler 7

Het Radio Filharmonisch Orkest, eredirigent (en oud chef) Edo de Waart en de Zevende Symfonie van Mahler: een combinatie om je vingers bij af te likken. De hoge verwachtingen werden meer dan waargemaakt, begin december in een volle Grote Zaal. Het ‘verhaal’ van de Zevende Symfonie is met geen pen te beschrijven. Zeker is dat de luisteraar ruim een uur wordt meegesleept in sfeerbeelden, nachtmuziek, dansmelodieën, vrolijkheid met onderhuidse spanning, ironie en nog veel meer.

Händel: Alexander’s Feast

Een concertregistratie uit de oude doos, toen nog de ‘Vrijdag van Vredenburg’, met de Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor op het podium. Alexander’s Feast van Händel speelt zich af op een feest van Alexander de Grote. Een muzikant zingt en speelt op zijn lier, maar wie een verzameling lieflijke liedjes verwacht heeft het mis: uiteindelijk inspireert de muziek Alexander de Grote tot meedogenloze wraak. Tijdens dit concert is een bijzondere rol weggelegd voor de harp, bespeeld door Gwyneth Wentink.

Mendelssohn: Wie der Hirsch schreit

Mendelssohn zelf vond “Wie der Hirsch schreit” een van zijn mooiste werken, en dat is begrijpelijk, want het hele werk ademt geluk en diep geloof in het goede. Luister naar deze prachtige uitvoering door het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor tijdens het AVROTROSVrijdagconcert, met sopraan Christina Landshamer onder leiding van Philippe Herreweghe.

Kleppe: Spirit of Mustafa

In november 2019 klonk de wereldpremière van Joost Kleppe’s ‘Spirit of Mustafa’, geschreven in opdracht van AVROTROS. Geniet van dit prachtige, lyrische werk over liefde en tolerantie uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor met sopraan Elsa Benoit, onder leiding van Peter Dijkstra.

Mahler 3

De Derde Symfonie van Mahler werd in december 2017 uitgevoerd, onder leiding van Markus Stenz. Deze lofzang op de natuur past toch ook goed bij het lentegevoel. We horen kabbelende beekjes en fladderende vlinders, maar de natuur roept ook angstaanjagende oerkrachten op. Uiteindelijk keert de rust terug dankzij de stemmen van alt Tamara Mumford, het Groot Omroepvrouwenkoor en het Nationaal Kinderkoor.

Beethoven Pianoconcert nr. 4

Het Nationaal Jeugdorkest (NJO) bestaat uit toptalenten tussen de 18 en 26 jaar die worden klaargestoomd voor een professionele muziekcarrière. Vrijwel elk AVROTROS Vrijdagconcertseizoen zijn ze van de partij in TivoliVredenburg. Afgelopen januari begeleidde het NJO pianiste Nino Gvetadze in het lyrische Vierde Pianoconcert van Beethoven, onder leiding van Ed Spanjaard.

Ravel: Daphnis et Chloé

Elk klassiek seizoen wordt afgesloten met een feestelijk slotconcert met zowel het Radio Filharmonisch Orkest als het Groot Omroepkoor op het podium. Na afloop krijgen niet alleen de dirigent en solist(en) bloemen, maar het héle koor en orkest. We blikken terug op het slotconcert van seizoen 2016-2017, met op het programma Daphnis et Chloé van Ravel, o.l.v. David Robertson. Een bedwelmend en sensueel liefdesverhaal uit het idyllische oude Griekenland.

Mozart’s Piano Concerto No. 7

In september 2016 spelen pianisten Arthur en Lucas Jussen samen met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Markus Stenz het Concert voor twee piano’s en orkest, KV. 242, ‘Lodron’ van Mozart.

Wil je meer concertregistraties bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.