Zijn psychedelica de oplossing voor onze (psychische) problemen? (2022)

Even in een andere wereld zijn, je zintuigen op een nieuwe manier ervaren of unieke inzichten krijgen over je diepste verlangens: psychedelica kunnen een unieke ontsnapping bieden aan de dagelijkse werkelijkheid. Waar LSD met name werd geassocieerd met de hippies uit de jaren '70, staan psychedelica in al haar verschillende vormen recentelijk weer veel in de belangstelling. Want trippen is al lang niet meer alleen voor de aanhangers van flower power: door het hele land worden ayahuasca-ceremonies georganiseerd, truffels koop je legaal in de smartshop of online en randstedelijke creatievelingen proberen via microdosing hun creativiteit te stimuleren.

Wat zijn psychedelica precies? Hoe werken deze drugs in het brein? Hoe kunnen psychedelica, zoals MDMA, ingezet worden in het behandelen van psychische problemen? Maar ook: kan psychedelica het beeld dat we van onszelf hebben voorgoed veranderen en ons állemaal helpen de wereld op een nieuwe manier te beschouwen, in vreedzame verbinding met de natuur en onze medemens?

Tijdens dit Zweefcafé spreken we een wetenschapper en een praktijkbeoefenaar. Michiel van Elk is neurowetenschapper aan de Universiteit Leiden en auteur van het boek Een nuchtere kijk op psychedelica. Peter Vermeiren is de oprichter van Breath & Energy en begeleidt, naast ademworkshops, ook psychedelische sessies. De presentatie is in handen van journalist Lisa Peters.


Wil je meer Kennis & Debatprogramma’s bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.