Blijft Nederland boven water als de zeespiel stijgt? (2021)

Appy Sluijs licht toe hoe de aarde, naast door CO2, nog meer opwarmt. Vraag je je af of Nederland wel boven water blijft als de zeespiegel stijgt? Marjolijn Haasnoot legt uit wat we kunnen doen als het water stijgt - en de bodem daalt.

Klimaathelpdesk Live

Tijdens de KlimaatHelpdesk Live geven wetenschappers live antwoord op prangende klimaatvragen. Door ingewikkelde materie, fake news en de grootte van de problemen, dreigt klimaatverandering vaak een ‘ver-van-mijn-bed-show’ te worden. Niet hier! In toegankelijke taal leggen wetenschappers ingewikkelde klimaatvragen uit.

KlimaatHelpdesk Live is een samenwerking tussen TivoliVredenburg, Utrecht Young Academy (Universiteit Utrecht) en de KlimaatHelpdesk.


Appy Sluijs is hoogleraar Paleoceanografie aan de Universiteit Utrecht. Hij onderzoekt de relaties tussen CO2, klimaat en het leven in de oceaan gedurende de geschiedenis van de aarde. Sluijs ontdekte dat 56 miljoen jaar geleden, door een kettingreactie in de oceanen en de atmosfeer, het broeikaseffect op aarde hoog opliep. Bij de polen groeiden palmen en de noordelijke poolzee voelde aan als een subtropisch zwembad. Zou iets dergelijks nu weer kunnen gebeuren?

Marjolijn Haasnoot is een klimaatwetenschapper gespecialiseerd in water management, klimaatadaptatie en het maken van beslissingen onder grote onzekerheid. Ze ontwikkelde Dynamic Adaptive Policy Pathways (DAPP) methode om richtlijnen te geven bij het maken van onzekere beslissingen. Haasnoot werkte onder meer in de VS, Nieuw Zeeland, Bangladesh en Vietnam, met als rode draad in haar werk het beoordelen van de maatschappelijke gevolgen van zeespiegelstijging en klimaatverandering en het vinden van robuuste strategieën met deze veranderingen om te gaan.


Wil je meer Kennis & Debatprogramma’s bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.