Vat op extreem gedachtengoed (2021)

Bij radicalisering denken we al gauw aan individuen en hun daden. Maar achter zo’n daad gaat vaak een wereld van beïnvloeding schuil. Gelijkgestemden vinden elkaar online en verspreiden zo hun gedachtegoed. Hoe krijg je zicht op deze netwerken die onder de oppervlakte aan kracht winnen? Wanneer noemen we iemand radicaal en wanneer niet? En wat zijn de maatschappelijke gevolgen van het groeiende extremisme? Drie programma's over de vele verschijningsvormen van hedendaagse radicalisering.

Radicalisering in coronatijd

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dragen de coronamaatregelen bij aan de ontwikkeling van radicaal gedachtegoed. Een aanzienlijke groep mensen wantrouwt de overheid en trekt wetenschappelijke kennis in twijfel. Wie zijn ze? En vormen ze inderdaad een gevaar voor de nationale veiligheid? Met historicus prof. dr. Beatrice de Graaf, sociaal psycholoog prof. dr. Kees van den Bos (UU) en Operationeel Expert Wijkagent Rogier Donk.

De terugkeer van rechts-extremisme

Utøya, Halle en Christchurch. De afgelopen jaren zien we wereldwijd een opleving van rechts-extremistisch geweld. Sympathisanten van de aanslagplegers laten ook in Nederland steeds vaker van zich horen. Ze vinden elkaar online. Hoe kan het dat rechts-extremistisch gedachtegoed steeds meer mainstream lijkt te worden? Met politicoloog Sarah de Lange (UvA), radicaliseringsexpert Nikki Sterkenburg en historicus Beatrice de Graaf (UU).

I.S. en de staat van het Jihadisme

Vanaf een afstand leek IS een rommelig samenraapsel van jihadisten. Maar uit duizenden interne documenten die de New York Times verzamelde, bleek het kalifaat strak georganiseerd. Hoe stak de organisatie in elkaar? Wat dreef radicale moslims om naar Syrië af te reizen? En is het kalifaat definitief op zijn retour? Met o.a. historicus prof. dr. Beatrice de Graaf (UU).

Dit is een programma van Studium Generale, Universiteit Utrecht, in samenwerking met de Hub Security Open Societies.

Wil je meer Kennis & Debatprogramma’s bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.