Syrië, een roep om vrijheid en rechtvaardigheid (2021)

Tien jaar geleden hadden Syrische burgers de moed, geïnspireerd door de protesten in omliggende landen, om de straat op te gaan en zich uit te spreken tegen de dictatuur van president Assad. Deze roep om vrijheid, ook wel Arabische Lente genoemd, werd met bruut geweld beantwoord en veranderde in een van de meest gewelddadige conflicten van deze eeuw. Meer dan 500 duizend Syriërs kwamen om het leven en 13 miljoen Syrische burgers hebben hun huis, hun thuis, moeten ontvluchten.

Vandaag de dag is er in de Nederlandse media weinig aandacht voor de  situatie van het land. De revolutie wordt gemakshalve failliet verklaard en volgens sommige politici is het land weer veilig genoeg voor Syrische vluchtelingen om terug te keren.

Tijdens deze caleidoscopische vertelling met muziek, poëzie, theater, interview en performance vertellen (Nederlandse) Syriërs het verhaal van de revolutie en de oorlog die daarop volgde.  Verklaren zij de revolutie ook als verloren? En op wat voor manier zien zij nu nog mogelijkheden om te strijden voor vrijheid en gerechtigheid?

Een programma over revolutie en verzet. Over hoop, vrijheid, en het behouden van je menselijke waardigheid.

Met o.a. dichter Bakr al Jaber, beeldend kunstenaar Omar Imam, activisten Akram Saud en Lubna al- Kanawati. De presentatie is in handen van Sahar Shirzad; de programmamaker is Mirthe Frese. Voertaal is 50-50 Nederlands en Engels.


Wil je meer Kennis & Debatprogramma’s bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.