Science Sessions

Wat houdt de wetenschap bezig in deze uitzonderlijke tijden? Dat vragen we ons af in de Science Sessions. We interviewen wetenschappers over onderwerpen die ineens extra relevant zijn geworden in de coronacrisis of onderwerpen die juist ondergesneeuwd dreigen te raken. Verrassend en actueel.

Energietransitie? Dit zijn de obstakels

We onderzoeken met politicoloog en jurist dr. Sanne Akerboom de juridische en politieke kaders van de duurzame energietransitie. Hoe zorgen we voor goede wet- en regelgeving, zonder maatschappelijk draagvlak te verliezen?

19-05-2021

Waarom burgers bedrijven moeten controleren

Ondanks de ongekende economische schade die de coronacrisis aanricht, blijven aandeelhouders van grote bedrijven profiteren, zonder dat er extra geld naar de rest van de samenleving doorstroomt. Hoogleraar Politieke Filosofie Rutger Claassen (Universiteit Utrecht) gaat in op de vraag wat er nodig is om de uitwassen van het kapitalisme te beteugelen en de winsten van bedrijven eerlijker te verdelen.

31-03-2021

De staat van de V.S.

Een betwiste verkiezingsuitslag, een razende pandemie en groeiende tegenstellingen: de uitdagingen voor de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden zijn allesbehalve klein. Amerikanist Markha Valenta (Universiteit Utrecht / NIAS) buigt zich over de vraag of de Amerikanen weer nader tot elkaar kunnen komen en wat Biden kan bieden aan dit tot op het bot verdeelde land.

10-02-2021

Veerkracht

Organisatiepsycholoog Richta IJntema (Universiteit Utrecht) over veerkracht. Want als er íets nuttig is tijdens een pandemie die ons continue verrast, is het het vermogen om terug te komen na een tegenslag. Aan de hand van verschillende voorbeelden legt IJntema precies hoe ons brein met stress omgaat, hoe verschillende mensen daarop reageren en wat dat zegt over hoe veerkrachtig we zijn.

16-12-2020

Leiderschap in tijden van crisis

De pandemie kon hét omslagpunt betekenen voor vele langlopende maatschappelijke problemen, zoals marktwerking in de zorg, klimaatverandering en groeiende ongelijkheid. Na corona zouden we het helemaal ánders doen. Maar wat komt er nu daadwerkelijk terecht van grootscheepse verandering na een crisis? En welke rol spelen politieke leiders? Bestuurskundige Marij Swinkels weet het antwoord.

18-11-2020

Etische dilemma’s in coronatijd

Medisch ethicus en Eerste Kamerlid Annelien Bredenoord over ethische dilemma’s tijdens de coronacrisis. Wie heeft er recht op een schaars IC-bed? Wat weegt er zwaarder, de volksgezondheid of de economie? Of, dichter bij huis: jouw eigen plezier of de gezondheid van een kwetsbaar persoon die je niet kent?

21-10-2020

Genderrollen in het huishouden

Sociaal wetenschapper Mara Yerkes over de taakverdeling tussen vrouwen en mannen in het huishouden. Want hoewel we anno 2020 denken dat we zeer geëmancipeerd zijn de rollen tradition verdeeld als het om de zorg voor kinderen en het huishouden gaat. Eigen keuze, of schuilt er meer achter?

16-09-2020

De toekomst van de arbeidsmarkt

Arbeidseconoom Joop Schippers over de effecten van corona op de arbeidsmarkt. De coronacrisis legt bloot hoe kwetsbaar zzp’ers en flexwerkers zijn voor economische tegenslag. Zonder buffers en vangnetten, zijn ze al snel op steun van de overheid aangewezen. Biedt de huidige crisis een kans om structurele problemen aan te pakken?

07-07-2020

Hoe gaan we om met toenemende droogte?

Hydroloog Niko Wanders over droogte. Dit voorjaar viel er weinig regen. Hier zijn we slecht op voorbereid. Zorgelijk, want droogte heeft grote gevolgen voor onder meer de landbouw, de natuur en onze drinkwatervoorziening. Dreigt er een natuurramp? En hoe gaan we de toenemende droogte te lijf?

09-06-2020

Huidhonger in Coronatijd

Experimenteel psycholoog Anouk Keizer over het belang van aanraking. Hebben we aanraking nodig om ons goed te voelen? Hoe beïnvloedt social distancing onze ‘huidhonger’? En wat kunnen we doen als we momenteel niet zoveel aangeraakt worden als we zouden willen?

14-02-2020

Wil je meer Kennis & Debatprogramma’s bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.