Polarisatie in Nederland anno 2021 (2021)

Social justice warriors, klimaatontkenners, GroenLinksers, anti-vaxxers, boeren, FvD’ers: het is slechts een greep uit de groepen die anno 2021 niet meer met elkaar lijken te praten. Ook de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen schijnt slechts één ding te suggereren: Nederland polariseert. Met onderling wantrouwen, afstand en verlies van solidariteit tot gevolg. Hoe kunnen (weer) leren praten met mensen die ver van ons afstaan? En schuilt er in deze maatschappelijke en persoonlijke conflicten ook een kans?

De schrijvers Abdelkader Benali en Natascha van Weezel (columnist Parool en auteur van o.a. Thuis bij de vijand) gaan hierover met elkaar in gesprek. Hoe analyseren zij het maatschappelijke debat, en welke tactieken passen zij zelf toe om met “de Ander” in gesprek te blijven?

Ufuk Kâhya (Wethouder in Den Bosch en fellow bij Humanity in Action) deelt in een persoonlijk verhaal zijn eigen ervaringen in een gepolariseerde samenleving. Guido De Graaf Bierbrauwer (Pax Non Violent Action) licht toe met welke tactieken Pax in conflictgebieden strijdende partijen probeer te verzoenen. De maatschappelijk bevlogen componist Merlijn Twaalfhoven omlijst dit programma met muziek. De moderator van dit programma is Mirthe Frese.

PAX Power to the People
Dit programma is onderdeel van de tweede editie van PAX Power to the People, een manifestatie over activisme en solidariteit. Hierin onderzoeken we strategieën van vreedzaam verzet. Van protesteren tot procederen, van grass roots werk tot diplomatie, van theater tot universiteit, van de pleinen van Irak tot onze eigen Dam.


Wil je meer Kennis & Debatprogramma’s bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.