Ongelijkheid op de woningmarkt (2021)

Hoge woontorens met luxe appartementen, chique delicatessenwinkels en dure auto’s in de straat. Nederlandse steden veranderen in rap tempo in enclaves voor de rijken. In de Rotterdamse Tweebosbuurt worden sociale huurwoningen gesloopt om plaats te maken voor vrije sector huur. En Utrecht bouwt nieuwe huizen bij het station en de Merwedekanaalzone, maar wie kunnen die betalen?

De kloof tussen de winnaars en de verliezers op de woningmarkt wordt steeds groter. Hoe komt dit? En wat kunnen we er aan doen? Bij De Duiders bespreken we met sociaal geograaf dr. Wouter van Gent (Universiteit van Amsterdam) de oorzaken van de wooncrisis, de gevolgen van gentrificatie, en hoe je met goed beleid de groeiende ongelijkheid kan aanpakken. Hoe blijft de stad een plek voor mensen met een grote én een kleine portemonnee?

De Duiders

Heb jij ook zo’n behoefte aan goede duiding van de actualiteit? Bij De Duiders geeft een wetenschapper tekst en uitleg bij de stroom aan nieuwsberichten die ons iedere dag bereikt. Wat is de stand van het onderzoek? Hoe verhoudt de wetenschap zich tot de politieke en maatschappelijke realiteit? En hoe volledig is de berichtgeving eigenlijk? Natuurlijk is er ook ruimte voor jouw vragen. Het onderwerp van het interview? Net zo onvoorspelbaar als het nieuws.

De Duiders is een programma van TivoliVredenburg en Studium Generale van de Universiteit Utrecht.


Wil je meer Kennis & Debatprogramma’s bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.