Making Peace With Nature (2021)

Klimaatverandering leidt tot grote veranderingen in onze leefomgeving. Steeds extremere weersomstandigheden leiden overal ter wereld tot problemen. Van de heftige regenval in het noordelijk halfrond, tot intense hitte en droogte in het zuiden. Wat betekent dit voor de toegang tot grondstoffen, zoals water en producten zoals graan en rijst? En voor de manier waarop mensen samenleven? Immers, waar schaarste is, ontstaat conflict…

In dit programma onderzoeken we het verband tussen klimaatverandering en internationale veiligheid. Louise van Schaik (Clingendael) legt uit met welke veiligheidsrisico’s we te maken hebben, wat de invloed van klimaatverandering is op migratie en welke stappen beleidsmakers kunnen zetten de risico’s te beperken. Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks, belicht de rol die de EU daarbij kan spelen. Veteraan Niels Roelen deelt zijn eigen ervaringen tijdens zijn uitzending naar Afghanistan. Hoe beïnvloedt klimaatverandering het leven van de Afghanen en het werk van de internationale missie? Activist Chaja Merk (Extinction Rebellion) vertelt welke acties we zélf kunnen doen om de schade voor de planeet te beperken. Schrijver Marjolijn van Heemstra sluit af met een poëtische overpeinzing over onze relatie met de aarde.

Pax Power to the People
Dit programma is onderdeel van de tweede editie van PAX Power to the People, een manifestatie over activisme en solidariteit. Hierin onderzoeken we strategieën van vreedzaam verzet. Van protesteren tot procederen, van grass roots werk tot diplomatie, van theater tot universiteit, van de pleinen van Irak tot onze eigen Dam.


Wil je meer Kennis & Debatprogramma’s bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.