Hoe stoppen we geweld tegen vrouwen? (2021)

Geweld tegen vrouwen vindt overal ter wereld plaats. Ook in Nederland geeft 45% van de Nederlandse vrouwen aan slachtoffer te zijn geworden van lichamelijk of seksueel geweld. Hoewel het geweld universeel is, is de aanpak en de gevolgen ervan zijn sterk afhankelijk van de context. Factoren als economische positie, religieuze context en culturele achtergrond bepalen mede de slagkracht van slachtoffers. Wat maakt dat, alle feministische golven ten spijt, dit geweld nog steeds alomtegenwoordig is? En hoe kunnen we slachtoffers het beste ondersteunen?

In dit programma hoor je verschillende perspectieven op dit complexe thema. Rosa Qaidi (activist voor Yezedi-vrouwen) vertelt hoe oorlogsgeweld in het bijzonder Yezedi vrouwen in Irak raakt. Therapeut Sabine Meulenbeld geeft ons inzicht in de belevingswereld van slachtoffers. Met Justine van de Beek (voormalig VN Youth Representive en campaigner) en Ilse Wermink (Pax Gender Team) bespreken we (internationaal) beleid tegen dit geweld en welke strategieën er zijn dit geweld een halt toe te roepen.

Met een performance van danseres Amira Al Rawi en een persoonlijke voordracht van auteur Tessel ter Zweege.

Pax Power to the People
Dit programma is onderdeel van de tweede editie van PAX Power to the People, een manifestatie over activisme en solidariteit. Hierin onderzoeken we strategieën van vreedzaam verzet. Van protesteren tot procederen, van grass roots werk tot diplomatie, van theater tot universiteit, van de pleinen van Irak tot onze eigen Dam.


Wil je meer Kennis & Debatprogramma’s bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.